Avraham Tory

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Avraham Tory
Gimė 1909 m. gruodžio 10 d.
Lazdijai, Rusijos imperija
Mirė 2002 m. vasario 24 d. (92 metai)
Tel Avivas, Izraelis
Veikla Teisininkas, rašytojas.

Avraham (Golub) Tory (1909 m. gruodžio 10 d. Lazdijuose, Rusijos imperija – 2002 m. vasario 24 d. Tel Avive, Izraelis) – Lietuvos žydų kilmės teisininkas ir rašytojas, daug prisidėjęs prie Kauno geto nacių nusikaltėlių išaiškinimo ir nuteisimo. 1988 m. iš savo išsaugotų dienoraščių išleido knygą apie gyvenimą Kauno gete – Kauno getas: diena po dienos.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė 1909 m. gruodžio 10 d. Lazdijuose, kaip Avrahamas Golubas vietinio prekybininko šeimoje. Jaunystėje mokėsi žydų religinėje mokykloje, vėliau išvyko į Pitsburgą, kur studijavo teisę. Grįžęs į Lietuvą, 1933 m. baigė mokslus Kauno Vytauto Didžiojo universitete, kur įgijo teisininko specialybę. 1932 m. buvo išvykęs į Palestiną, kur dalyvavo Makabėjų sporto varžybose Tel Avive. Tarpukariu aktyviai dalyvavo Kauno žydų visuomeniniame gyvenime.

1940 m. sovietams okupavus Lietuvą, pradėjo slapstytis dėl pavojaus būti ištremtam už sionistinę veiklą. 1941 m. naciams okupavus Lietuvą ir įkūrus Kauno getą, į jį pateko ir A. Tory, kur teisininkas pradėjo leisti geto žurnalą jidiš kalba, kuris buvo leidžiamas iki 1944 m. sausio mėnesio. Gyvendamas Kauno gete dirbo Seniūnų tarybos sekretoriumi. Būdamas daugelio žudynių ir kitų nusikaltimų liudininku, užsirašydavo visus nusikaltimus ir nusikaltėlius į savo dienoraštį.

1944 m. kovo mėnesį kartu su žmona Pnina Sheinzon pabėgo iš Kauno geto į netoli miesto esantį kaimą. Prieš pabėgdami kartu su žmona gete paslėpė 5 dėžes įvairių dokumentų ir užrašų apie nacių nusikaltimus. Raudonajai armijai įžengus į Kauną, A. Tory grįžo į getą ir rado 3 iš 5 paliktų dėžių. 1947 m. spalio mėnesį kartu su žmona išvyko gyventi į Palestiną. 1950 m. pasikeitė savo pavardę iš Golub į Tory. Atvykęs į Palestiną apsigyveno Tel Avive, kur įkūrė teisininkų kontorą, kurioje dirbo iki 1995 metų. A. Tory buvo tarptautinės žydų advokatų ir juristų asociacijos įkūrėjas.

XX a. devintajame dešimtmetyje dalyvavo kaip liudytojas teismuose prieš nacių nusikaltėlius. 1982 m. dalyvavo teisme Tampoje, kuriame buvo teisiamas nacių nusikaltėlis Kazys Paulciaskas. Taip pat dalyvavo kaip liudytojas Kauno geto gestapo karininko Helmut Rauca teisme. 1988 m. nusprendė išversti savo dienoraščius iš jidiš į hebrajų kalbą ir išspausdinti knygą. Po dvejų metų buvo išleista knyga anglų kalba ir vėliau pastatytas dokumentinis filmas remiantis autoriaus dienoraščiais. 19971999 m. dienoraščiai ir dokumentai buvo eksponuojami JAV Holokausto memorialiniame muziejuje, vėliau pervežti į Jeruzalės Yad Vashem memorialinis muziejus|Jeruzalės Yad Vashem memorialinį muziejų.[1] Mirė A. Tory 2002 m. vasario 24 d. Tel Avive.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]