Avanti! (filmas)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Avanti!

PavadinimasAvanti!
Kilmės šalis JAV
Italija
RežisieriusBilly Wilder
Scenaristas (-ai)Billy Wilder
I.A.L. Diamond
Metai1972
Žanraskomedija
Trukmė140 min.
Kalbaanglų ir italų
Biudžetas2,75 mln. dolerių
Pajamos1,5 mln. dolerių
IMDb įrašas

Avanti!1972 m. sukurta komedija pagal to paties pavadinimo Samuel Taylor pjesę. Filmo pavadinimas yra žodis, kurį herojai nuolat kartoja viešbutyje, norėdami leisti įeiti į kambarį.

Pagrindiniai aktoriai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Aktorius – vaidmuo
  • Jack Lemmon – Vendelis
  • Juliet Mills – Pamela
  • Clive Revill – Karlo
  • Edward Andrews – Džei Džei Blodžetas
  • Gianfranco Barra – Bruno
  • Giselda Castrini – Ana
  • Pippo Franco – Matarazo
  • Janet Agren – slaugė
  • Giacomo Rizzo – barmenas
  • Yanti Somer

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Jaunas ir pasiturintis pramonininkas Vendelis, be rūpesčių gyvenantis Baltimorėje, gauna žinią kad Italijoje mirė jo tėvas, vadovavęs didžiulei korporacijai. Vendelis priverstas viską mesti ir vykti į Europą, kur susiduria su jam neįprastu žmonių elgesiu bei papročiais. Traukinyje jis susipažįsta su brite Pamela, kurį jį atpažįsta pagal straipsnius laikraštyje.

Viešbutyje, kuriame prieš mirtį gyveno jo tėvas (jis žuvo avarijoje), Vendelis sužino, kad mašinoje jis buvo su moterimi, kurios dukterimi pasirodo besanti Pamela, kurią vėl susitinka laive ir viešbutyje, ir kuri taip pat atvyko pasiimti motinos kūno. Paaiškėja, kad jo tėvas ir Pamelos motina buvo pažįstami jau 10 metų ir kiekvienais metais kartu praleisdavo mėnesį Italijoje, tame pačiame viešbutyje, nors priklausė visiškai skirtingiems socialiniams sluoksniams. Vendelis negali patikėti, kad jo tėvas tiek metų turėjo meilužę, o šeima nieko apie ją neįtarė.

Kadangi kūnams išgabenti reikalingi cinkuoti karstai, kurių gauti nėrа lengva, be to savaitgalis, Vendelis ir Pamela priversti užtrukti. Kol jie kartu leidžia vakarą, iš morgo dingsta abu kūnai, o už juos pareikalaujama išpirkos, nes Vendelis atsisakė padengti nuostolius, kuriuos padarė tėvas žūdamas avarijoje. Kol šis derasi dėl pinigų (vietiniai atsisako priimti dolerius), viešbučio darbuotojas Bruno, kažkada deportuotas iš JAV, padaro keletą kompromituojančių Vendelio ir Pamelos nuotraukų, kuomet šie maudosi nuogi (kartodami savo tėvų elgesį), tikėdamasis šantažu ir Vendelio įtaka vėl gauti JAV vizą. Apie tai sužinojusi Bruno meilužė, kambarinė Ana, jį nušauna Pamelos kambaryje.

Įvairūs nesklandumai dėl leidimų išgabenti kūnus lemia, kad Vendelis ir Pamela priversti leisti dienas viešbutyje kartu, kas neišvengiamai skatina jų suartėjimą, tarsi atkartojantį jų tėvų elgesį. Susirūpinusi žmona paprašo šeimos draugo, politiko Blodžeto atvykti ir padėti išspręsti problemų ir patikrinti Vendelio ištikimybę. Mirusiam tėvui jis suteikia diplomatinį statusą, kas leidžia kūną iš šalies išgabenti aplenkiant visas biurokratines kliūtis. Kol Blodžetas rengia dokumentus, Vendelis ir Pamela spėja palaidoti tėvus, o į oro uostą atgabena tuščią karstą. Jiedu išsiskiria, tačiau sutaria vėl susitikti tame pačiame viebutyje lygiai po metų...

Apdovanojimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Metai Apdovanojimas Kategorija Asmuo Rezultatas
1973 Auksinis gaublys geriausias aktorius Jack Lemmon Laimėjo
geriausias miuziklas arba komedija Nominacija
geriausia aktorė Juliet Mills Nominacija
geriausias antrojo plano aktorius Clive Revill Nominacija
geriausias režisierius Billy Wilder Nominacija
geriausias scenarijus Billy Wilder
I.A.L. Diamond
Nominacija
Amerikos rašytojų gildija geriausia komedija pagal adaptuotą kūrinį Billy Wilder
I.A.L. Diamond
Nominacija