Aurelo Vlaiku skraidymo mokykla

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Aurelo Vlaiku oro pajėgų skraidymo mokykla, Aurelo Vlaiku oro pajėgų taikymo mokykla (rumun. Școala de Aplicație pentru Forțele Aeriene „Aurel Vlaicu”) – Rumunijos oro pajėgų mokykla Boboke, įkurta 1997 m. Po 2004 m. įvykusios oro pajėgos pertvarkos ši mokykla tapo pagrindine visų trijų oro pajėgų šakų (orlaivių, raketų žemė-oras ir radarų) taikymo apmokymo institucija.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Šio mokyklos pirmtaku galima laikyti 1940 m. į Zilistea-Boboc aerodromą atkeltas karinės aviacijos mokyklas iš Tekučio ir Buzeu.
Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui karinės aviacijos mokyklos buvo panaikintos. Po 1948 m. mokyklos buvo atkurtos Sibiu, Tekučyje ir Mediaše. 1953 m. 1-oji karo aviacijos mokykla Tekučyje buvo pervadinta į Aurelo Vlaicu karo pajėgų karininkų mokyklą, kuri 1958 m. buvo perkelta į Boboką (Buzeu apskritis). Čia ji veikė kaip aukštoji karininkų rengimo mokykla su 4 metų apmokymo kursu, rengusi tiek karinius, tiek civilinius pilotus, kitą skraidantį ir antžeminį personalą.

Po 1989 m. gruodžio revoliucijos, 1991 m. mokykla buvo performuota į Aurelo Vlaiku Karo aviacijos institutą, o 1997 m. jis performuotas į dabartinę Aurelo Vlaiku oro pajėgų taikymo mokyklą. Anrio Koandos Oro pajėgų akademija Brašove užtikrina būsimųjų oro pajėgų karininkų akademinį rengimą.

2004 m., po oro pajėgų pertvarkos, mokykla ėmė rengti ne tik pilotus, bet ir zenitinės artilerijos, raketų žemė-oras bei radarų kariuomenės karininkus.

Sandara[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Mokykloje yra šios aviacijos eskadrilės: