Atviras proxy serveris

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šį puslapį ar jo dalį reikia sutvarkyti pagal Vikipedijos standartus.
Jei galite, sutvarkykite.
   Šį straipsnį ar jo skyrių reikėtų peržiūrėti.
Būtina ištaisyti gramatines klaidas, patikrinti rašybą, skyrybą, stilių ir pan.
Ištaisę pastebėtas klaidas, ištrinkite šį pranešimą.

Atviras proxy serveris – proxy serverio tipas, kurį gali pasiekti bet kuris interneto vartotojas.

Diagram of proxy server connected to the Internet.
Atviras proxy (tarpinis) serveris peradresuoja užklausas iš ir į bet kurią interneto vietą.

Privalumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Anoniminis atviras proxy serveris gali padėti vartotojams paslėpti savo IP adresą nuo žiniatinklio serverių, kadangi serveriai mato, jog užklausa atkeliavo iš proxy IP adreso. Tai apsunkina interneto vartotojo tapatybės atskleidimą ir padeda išsaugoti privatumą naršant internete ar naudojant kitas interneto paslaugas. Yra tikimybė, jog proxy gali neužtikrinti tikro anonimiškumo ir interneto saugumo, nes svetainių operatoriai gali naudoti skriptus, kad nustatytų tikrąjį naršyklės IP adresą, o atviras proxy serveris gali saugoti įrašų istorija. Atvirieji proxy serveriai taip pat neapsaugo nuo sekimo slapukų ir pirštų atspaudų technologijų, skirtų atpažinti vartotojus. [1]

Trūkumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kompiuteris gali veikti kaip atvirasis proxy (tarpinis) serveris, kompiuterio savininkui to nežinant. Taip gali nutikti dėl netinkamos proxy (tarpinio) serverio programinės įrangos, veikiančios kompiuteryje, konfigūracijos arba dėl užsikrėtimo kenkėjiška programine įranga (virusais, Trojos arkliais ar kirmėlėmis), sukurtomis šiam tikslui. [2]

Atvirų proxy sąrašai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Internete egzistuoja tinklalapiai kaip iptotal.io[3], kuriuose galima rasti atvirų proxy sąrašus, bet šie sąrašai yra nebaigtiniai ir neretai juose esantys proxy neveikia.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. O'sullivan, Fergus. „VPN Myths Debunked: What VPNs Can and Cannot Do“. How-To Geek. Nuoroda tikrinta 16 January 2022.
  2. „Accidental spamming, zombies and spoofing“. Australian Communications and Media Authority. Suarchyvuotas originalas 2015-12-25. Nuoroda tikrinta 2015-12-08.
  3. „Free proxy list“. Nuoroda tikrinta 30 March 2023.