Archyvavimo programa

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.

Archyvavimo programa arba archyvatorius yra programa gebanti archyvuoti ar atkurti (išarchyvuoti) nurodytus katalogus ar bylas, peržiūrėti archyvo turinį, išmesti ar įvesti bylas į archyvą, atnaujinti archyvą.

Programų skirtumai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Daugelis programų leidžia pasirinkti suglaudinimo lygį. Pasirinkus aukštesnį lygį, suglaudinimas trunka ilgiau, tačiau sukuriamas mažesnės apimties archyvas. Gali būti sukuriamas ir slaptažodžiu apsaugotas archyvas. Įvairūs archyvatoriai skiriasi archyvinių bylų formatu, darbo greičiu, bylų suglaudinimo laipsniu, naudojimosi patogumu. Nėra nė vieno archyvatoriaus, kuris visais parametrais būtų geresnis už kitus. Neatsiranda tarp jų lyderio netgi lyginant tik jų pasiekiamą suglaudinimo laipsnį – įvairios bylos geriau suglaudinamos įvairiais archyvatoriais.

Naudojimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Windows archyvatorius paprasčiau naudoti dėl paprastos ir vaizdžios grafinės sąsajos. Dažniausiai pagrindiniame archyvatoriaus lange matyti archyvo turinys. Visas archyvatoriaus komandas (analogiškas nagrinėtoms) galima įvykdyti, paspaudus lange esančius mygtukus arba pasirinkus meniu punktus. Pagrindines funkcijas galima pasirinkti ir iš dešinio klavišo meniu. Dauguma Windows terpės archyvatorių turi „drag and drop“ („nunešk ir padėk“) savybę, t. y., bylas, kuriuos reikia įtraukti į archyvą, galima pele „nutempti“ iš Windows Explorer lango į archyvatoriaus langą. Suglaudinimo programos Windows sistemai kuria tokius pačius archyvus, kaip ir komandine eilute valdomi archyvatoriai. Todėl tie patys archyvai sėkmingai naudojami DOS ir Windows terpėse. Populiarūs Windows sistemos archyvatoriai: WinRAR, WinZIP. Archyvatorius „ZipMagic“ skirtas „zip“ tipo archyvams kurti, tačiau jis gali atkurti bylas ir iš kito tipo archyvų, pvz., „arj“ tipo. Svarbiausia tai, kad šis archyvatorius papildo Windows sistemą taip, kad ji traktuoja „zip“ tipo archyvus kaip katalogus. Nors duomenys šiuose pseudokataloguose yra suglaudinti, tačiau visos programos gali juos skaityti, kurti pakatalogius ir naujas bylas, vykdyti archyve saugomas programas. Jei katalogas pervardijamas, suteikus vardui plėtinį .zip, tai „ZipMagic“ jį automatiškai suglaudina. Šis archyvatorius taip pat turi savo aplinką, kuri panaši į Windows Explorer langus, todėl juo lengva naudotis. Labai patogu naudotis ir Total Comander (Windows Comander) archyvavimo priemonėmis.