Arabijos jūra

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Arabijos jūra
Arabijos jūra Indijoje
Arabijos jūra Indijoje
Arabijos jūros žemėlapis
Arabijos jūros žemėlapis
Vandenyno baseinas Indijos vandenyno
Plotas 3 862 000 km²
Tipas įlanka
Didžiausias gylis 4 652 m
Įteka Indas

Arabijos jūra (arab. اَلْبَحرْ ٱلْعَرَبِيُّ = Al-Bahr al-ˁArabī) – Indijos vandenyno dalis tarp Arabijos pusiasalio ir Indijos. Indams ši jūra buvo žinoma, kaip Sindhu Sagar.

Didžiausias Arabijos jūros plotis apie 2400 km, o gylis 4 652 m. Indo upė, dar žinoma kaip Sindhu upė, įteka į šią jūrą.

Su Arabijos jūra besiribojančios šalys: Indija, Iranas, Omanas, Pakistanas, Jemenas, Jungtiniai Arabų Emyratai, Somalis ir Maldyvai.

Salos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Arabijos jūroje yra keletas salų, didžiausios iš jų: Sokotra (Jemenas), Masirahas (Omanas), Astola (Pakistanas) ir Androtas (Indija).

Astolos sala yra Pakistano sala, kuri yra netoli Beludžistano kranto.

Astolos sala yra maža ir negyvenama sala šiaurinėje Arabijos jūros dalyje, esanti Pakistano teritoriniuose vandenyse. Tai yra populiari regiono ekoturizmo kryptis. Populiarus kempingas, žvejybos ir nardymo ekspedicijos. Vieta taip pat yra tinkama stebėti vėžlių veisimąsį. Nykstantys gyvūnai – žaliasis vėžlys ir bisa suka lizdus paplūdimyje ties uolų papėde. Sala taip pat yra labai svarbi endeminiams ropliams – angims (Echis carinatus astolae).

Palydovinė Jemeno Sokotros salos nuotrauka.

Sokotra yra didžiausia jūros sala, kuri priklauso keturių salų salynui. Ji yra nutolusi 240 km nuo rytų Somalio pusiasalio ir 380 km į pietus nuo Arabijos pusiasalio. Sala yra labai izoliuota, trečdalis joje gyvenančių rūšių nėra randamos niekur kitur pasaulyje.

Masirahas yra sala prie Omano rytinės pakrantės. Pagrindiniai verslai saloje yra žūklė ir tradicinė tekstilės gamyba.

Taip pat skaitykite[redaguoti | redaguoti vikitekstą]