Aptarimas:Vaižgantas (dievas)

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Straipsnis beviltiškas, nes paremtas P. Dundulienės medžiaga. Ji rėmėsi antriniais šaltiniais, pateikė klaidingai ir nepagrįstai interpretavo įvairius faktus--Welnias 21:59, 2007 Birželio 10 (EEST)


Nuo žilos senovės tik moterys buvo linų pluošto rankiotojos, vėliau linų augintojos, jų pluošto apdirbėjos - verpėjos, audėjos, audeklų balintojos, drabužių gamintojos. Todėl Pranė Dundulienė mano, kad Vaisgamta galėjusi būti tik moteriška dievybė, o ne vyras. Patriarchato laikais jai priskirti vyriškumo bruožai ir net visiškai suvyriškinta.

Istoriografijoje Vaisgamta virto Vaižgantu, nes ją aprašinėję krikščionių dvasininkai savo religijoje neturėjo moteriškųjų dievybių pavyzdžių. Tačiau net ir tada jai skirtas apeigas archainiu papročiu atlikdavo moterys.

Tai deklaruojant nebuvo pamiršta šitai:

Kanapė – tai vyriškas augalas, priešingai linams – moteriškam. Linus rovė tik moterys, o kanapes – vyrai.

Cita iš šaltinio kurį pasiekiamas internete adresu: http://www.penki.lt/News.aspx?Element=News&IMAction=ViewArticle&ArticleID=92949&Lang=LT

Nepadaugino Pranė Dundulienė moteriško solidarumo? :) Kanapės taipogi buvo strategiškai svarbus augalas. O svarbiam augalui be globojančio dievo likti tai nei šis, nei tas.

Ir klausimėlis: kodėl surinkus paieškoje Vaižgantas iškart meta į straipsnį apie Tumą ir neduoda jokių nuorodo apie dievybę? Tumas rimtas vyras buvo, bet dievas irgi toks buvo. Nereikėtu šito pataisyti?

Kanapė 21:28, 2007 Sausio 16 (EET)

Tad pataisykite kaip atrodo gerai, jei turite patikimesnių šaltinių už Dundulienę. --Nomad 13:47, 2007 rugsėjo 7 (EEST)