Aptarimas:Tautologija

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Straipsnis neteisingas nuo A iki Z. Tautologija neturi nieko bendro su teiginių teisingumu ar klaidingumu. Turėdamas laiko parašysiu iš naujo normaliai, kol kas - +beviltiškas. --Nomad 21:55, 20 Rugsėjo 2006 (EEST)

Kadangi buvo nuimtas šablonas "Beviltiškas", (nors, kiek suprantu, šablonu "beviltiškas" žymimi bent kokiu nors požiūriu teisingi, tik labai netvarkingi ar šališki straipsniai, o akivaizdžiai klaidingiems gal labiau tiktų šablonas "Abejotinas"), turbūt reikės konkrečiau užrašyti, kas čia negerai... Jau pats apibrėžimas ("Tautologija logikoje reiškia klaidingą teiginį [...]") nėra geras. Tautologija ne tik nėra visada klaidinga - ji visada teisinga, tik (būtent dėl to) neinformatyvi. Tautologija - tai sudėtinis teiginys, kuris teisingas vien dėl savo formos (nepriklausomai nuo to, ar į jį įeinantys teiginiai yra teisingi, ar klaidingi). Pavyzdžiui, tautologija yra teiginys "Sniegas baltas arba netiesa, kad sniegas baltas", kuris iš esmės yra tik negalimo trečiojo dėsnio iliustracija. Jis teisingas nepriklausomai nuo sniego spalvos, tad nieko naujo nepasako. Visos likę žodžio "tautologija" reikšmės iš esmės remiasi būtent šia reikšme. --Martynas Patasius 21:50, 2006 Gruodžio 9 (EET)
Šablono nuėmimas buvo vandalizmas, kartu su tokiais straipsnio priedais, kaip "paryškintas tekstas". O Beviltišką mano nuomone galima dėti ir tada, kai straipsnis ir yra beviltiškas įprasta prasme. T.y. niekam tikęs dėl vienų ar kitų priežasčių. Šiuo atveju tos priežastys yra surašytos nesąmonės. Abejotinas ir skirtas abejotiniems, tuo tarpu čia jokių abejonių nėra, net tokių, kokias galima rasti Turino drobulės atveju. Dėkui, kad detalizavai, gal norėtum ir straipsnį normalų parašyti? --Nomad 04:30, 2006 Gruodžio 11 (EET)