Aptarimas:Orkai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Fantastinėje literatūroje vaizduojama, kad orkai kaip ir elfai, hobitai ir kt. fantastinės būtybės kaip pvz. gyvenama, kovoja grupėmis, dažniausiai vaizduojami gyvenantis miestuose, tautomis (pvz. Miško elfų, orkų, nyktukų ir t.t. tautos ), paryškinant tų kiekvienos skirtumus. Fantastiniuose vaidmenų (pvz. Warcraft'o pasaulis, The Elder Scrolls) žaidimuose dažnai skiriasi nuo kitų savo barbariška kultūra, miestais. Jie turi savita unikalia kultūra, todėl tai tauta. O kadangi ta tai tauta turėtų būti dgs. --Atlantas 12:22, 31 Liepos 2006 (EEST)

Nesutinku nei su tauta, nei su daugiskaita, vistik orkai (t.p. ir elfai, dvorfai) dažniau nusakomi kaip rasė, ne tauta. Tauta mano manymu tinka tik realioms žmonių etninėms grupėms nusakyti, bet ne išgalvotoms būtybėms, gi orkai kiekviename kūrinyje vis kitokie, tai gaunasi daugybinė "unikali kultūra". Žodžiu man atrodo, kad reiktų arba nusakyti kaip rasę arba nenusakyti iš viso - tiesiog būtybė ir tiek. Beje, pavyzdžiui mitologiniai straipsniai (Kentauras ir pan) rašomi vienaskaita ir neminimos jokios tautos. knutux 12:42, 31 Liepos 2006 (EEST)

Na, jiems rasės apibūdinimas gal net labiau tiktų, dėl nevienodo apibūdinimo įvairiuose kūriniuose. Na tegu bala nematė su ta tauta, bet daugiskaita tikrai turėtų būti, nes vienaip ar kitaip racė nusakoma dgs. šito nenuneigsi. Beje, dėl kentaurų, jie ne mano rašyti berods Dirgėlos, bet pagal „Mitologijos enciklopedija“ jie turi būti rašomi daugiskaita. Visos grupuojamos būtybės aprašomos dgs. pvz. elfai, kerės, nimfos ir t.t., todėl orkams tai tiktų, nors ir jie nėra mitologinės būtybės. --Atlantas 13:23, 31 Liepos 2006 (EEST)

Manau, kad verčiant tiek maginės fantastikos knygas, tiek atitinkamus vaidmenų žaidimus, reikėtų dažniausiai naudoti ne rasę, o rūšį. Rasė būna tam tikros rūšies, dažniausiai kalbama apie žmonių rases. Bet rasės būna ir kitose rūšyse. Beje, tos pačios rasės laisvai kryžminasi tarpusavyje ir turi vaisingų palikuonių.
Straipsnyje „Orkai“ kyla klausimas, kokios rūšies rasė yra orkai? Gal elfų? Pagal Tolkiną galbūt (nesu jo žinovas). Tačiau daugelyje fentezi kūrinių orkai nesikryžmina (be magijos pagalbos :) ) nė su viena kita protingų būtybių rūšimi. Nors kituose šaltiniuose (kaip, pvz., ADD), egzistuoja pusorkiai ir puselfiai (mišrūnai su žmonėmis). Jei šie hibridai visiškai vaisingi, tai orkai, elfai ir žmonės yra vienos rūšies, bet skirtingų rasių atstovai. --rencas 19:09, 2007 Liepos 2 (EEST)