Aptarimas:Nyderlandai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Painiava kažkokia - ar ne atvirkščiai redirectas turėtų eiti iš Olandijos į Nyderlandus, juk čia straipsnis apie Nyderlandų Karalystę kaip valstybę, o ne provinciją, kaip rašoma skyrelyje "Pavadinimai"? Dirgela 08:02, 22 Gru 2004 (UTC)

Taip, sakyčiau redirektas turėtų būti iš Olandijos į Nyderlandus.DeirYassin 11:53, 22 Gru 2004 (UTC)

Na aš tai už dabartinį pavadinimą (Olandija), kaip tradicinę formą. Manau kad tai įprastesnis lietuviams pavadinimas, taigi ir straipsniai Olandijos ekonomika, Olandijos istorija ir pan. skamba gražiau nei Nyderlandų ekonomika, Nyderlandų istorija. Na bet čia kaip ir Tadžikija/Tadžikistanas, Gudija/Baltarusija, Didžioji Britanija/Jungtinė Karalystė ir kitos valstybės, kur lietuvių kalboje lygiaverčiai yra du pavadinimai, vieną susitrariame naudoti ir tiek. Jei bus daugiau užu Nyderlandus nei už Olandiją, pervadinsime Šalių sąraše kaip rekomenduotiną pavadinimą, o po to po truputi reiks pereiti per šablonus, šitą straipsnį ir visur keisti. Knutux 08:19, 22 Gru 2004 (UTC)
Man šitas atvejis panašesnis į Anglijos ir Jungtinės karalystės, o ne Tadžikijos ir Tadžikistano. Angliškame straipsnyje paminėta, kad tai panašu į Rusijos ir Tarybų Sąjungos painiojimą. Klausimas man iškilo kai sugalvojau išversti straipsniuką apie vieną iš provincijų Šiaurės Olandiją.Dirgela 13:24, 22 Dec 2004 (UTC)
Na ne, Angliją maišyti su JK būtų klaidinga, o Olandija ir Nyderlandai pagal VLKK yra lygiaverčiai, taip kaip ir Didžioji Britanija su Jungtine Karalyste. Sutinku, kad abiem atvejais tradicinė forma yra klaidinga (tiek Didž.Britanija, tiek Olandija yra tik dalis valstybės). Visgi man mielesnis negerasis variantas - Olandija. Na bet man ir Didžioji Britanija mieliau, bet visgi turime teisingą Jungt.Karalystės straipsnį, tai sutinku nusileisti ir čia :). Knutux 14:22, 22 Gru 2004 (UTC)

Iš esmės jei tikrai kalbos komisija apibrėžia tai kaip lygiaverčius pavadinimus, gal galima palikti ir Olandiją, straipsnyje pažymint ir Nyderlandų reikšmę (kas yra ir dabar). Bet kokiu atveju, tai turbūt nėra pirmo skubumo dalykas, bet esant noro ir laiko galima pakeist. Kiek žinau, nėra provincijos, kuri vadintųsi tik Olandija, yra Šiaurės Olandija ir Pietų Olandija, tad realiai pavadinimai nesutaptų DeirYassin 14:30, 22 Gru 2004 (UTC)

Nu bėdos nėra, bet pavyzdžiui skyrelis "Olandijos istorija" arba "Olandijos geografija" yra dar keistesni, nes Olandija ne tik dabartinės dvi provincijos bet ir istorinis regionas. Visur tada reiks dėti paaiškinimus. Dirgela 16:15, 22 Gru 2004 (UTC)
Siūlau daryti paprastai - balsavimą kam tinka Olandija ir kam tinka Nyderlandų karalystė, kuris labiau tinkamesnis variantas, tą ir padarome (rezultatų skaičiavimo sistemą dar reiktų susitarti). Tuo pačui bus proga išbandyti demokratijos principus iwkipedijoje - gal kada ir rimtesniais klausimais prireiks, tai jau turėsime patirties. Knutux 06:31, 23 Gru 2004 (UTC)
Vardas Ar tinka Olandija? Ar tinka Nyderlandai? Ar tinka Nyderlandų karalystė? Tinkamiausias var.
Knutux Tinka Tinka Tinka Nyderlandai
Dirgėla Netinka Tinka Tinka Nyderlandai
Nomad Netinka Tinka Tinka Nyderlandai
Jakro64 Netinka Tinka Tinka Nyderlandų karalystė (Nyderlandai arba Olandija)

Klausimas formuluotinas ne "tinka" ar "netinka", bet rašom originalų pavadinimą, ar ne? Oficialiai tai "Koninkrijk der Nederlanden", ir čia apie jokią Olandiją nėra kalbos. Valstybės pavadinime jos valdymo formą rašyti nereikia (nes nerašoma D Brit., Švedijos karalystė, o tiesiog vienas žodis - Nyderlandai, Švedija ir tt)

Tai, kad lietuviai Olandiją painioja su NL, jau seniai reikia bent jau enciklopedijoje griauti netinkamus lingvistinius įpročius. Sukūrus tinkamą straipsnį apie Olandiją, situacija būtų aiškesnė. Ooom 19:07, 30 Gegužės 2006 (EEST)

Na čia ne visai teisybė, nes Olandija VLKK yra pateikiamas kaip vienas oficialių (tradicinių) pavadinimų, kaip ir Didžioji Britanija. Dėl Nyderlandų ir Nyderlandų karalystės - remiantis en.wiki rodos šie du dalykai nėra ekvivalentūs (karalystė apima ir užjūrio teritorijas. Bet sutinku kad reikėtų kada prisiruošti ir visur naudoti oficialesnį pavadinimą (Nyderlandus) - aprašyme, papildančiuose straipsniuose (kur dabar yra nuorodos į "Olandijos istorija" ir pan), kategorijose. knutux 07:34, 31 Gegužės 2006 (EEST)
VLKK laikosi vienos pozicijos, visai kita praktika egzistuoja oficialiuose pasaulio valstybių tarpusavio santykiuose. Paprastai laiškai (tiek iš URM, tiek ir Seimo) adresuojami Nyderlandams ir jų įstaigoms, o ne Olandijos karalienei ir Olandijos Seimui etc. Be to tarpusavio sutartyse irgi neminima Olandija... VLKK gyvena sau, valstybės su savo politika - irgi sau. Ooom 16:33, 5 Liepos 2006 (EEST)
Tiesiog atkreipiu dėmesį: reikia bent jau enciklopedijoje griauti netinkamus lingvistinius įpročius - o viena VP nuostatų yra, kad VP enciklopedijoje teorijos nėra kuriamos... :-)
Ten, kur kalbama apie apie konkrečią valstybę (su oficialumo atspalviu), turėtų būti tik Nyderlandai arba Nyderlandų karalystė. Taip daroma šiame straipsnyje. Tik nereiktų tos šalies gyventojų pavadinti neandertaliečiais :) --JonasS 16:55, 5 Liepos 2006 (EEST)

Kaip jums toks variantas - jei straipsnyje yra nemažai medžiagos, tačiau ne visos šabloninės dalys užpildytos, gal galima būtų trūkstamas dalis "iškomentuoti" ir nelaikyti straipsnio "stub" (kaip dabar kątik padariau)? Dirgela 11:53, 11 Sau 2005 (UTC)

Na skaityti tai tikrai gražiau, tik šiek tiek trūkumas kad tie tušti skyreliai jei matytusi, galbūt kas nors užsimanytų juos papildyt, o dabar gali ir nesugalvoti. Bet šiaip aš už. Knutux 12:36, 11 Sau 2005 (UTC)

Dar dėl pavadinimo[redaguoti vikitekstą]

Siūlau visgi keisti. Angliškoje wiki yra straipsnis Holland, kuriame viršuje pažymėta ""Holland" is often used in English and other languages to mean the whole of the Netherlands.". Pats straipsnis - apie regioną Nyderlanduose. Manau, taip reikėtų padaryti ir čia. --Nomad 20:54, 4 Spalio 2006 (EEST)

Tai prabalsuok šiek tiek aukščiau.Dirgela 06:53, 5 Spalio 2006 (EEST)

Harry Mulisch[redaguoti vikitekstą]

Can someone write articel about the most famous Dutch writer en:Harry Mulisch?

Nyderlandų Karalystė[redaguoti vikitekstą]

Gal kas žinot kodėl “Nyderlandų Karalystė” nukreipia į Nyderlandų puslapį, o neleidžia sukurti naujo? Ispanas (aptarimas) 18:52, 5 lapkričio 2021 (EET)[atsakyti]

Nes jis yra sukurtas ir yra nukreipiamasis straispnis: https://lt.wikipedia.org/w/index.php?title=Nyderland%C5%B3_Karalyst%C4%97&redirect=no --Vezhlys (aptarimas) 18:55, 5 lapkričio 2021 (EET)[atsakyti]

Aišku, ačiū už info. Ispanas (aptarimas) 19:02, 5 lapkričio 2021 (EET)[atsakyti]