Aptarimas:Nikotinas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Jei Dirgėlai nikotinas sukelia malonų jaudulį, tai nebūtinai tai nutinka kitiems...[redaguoti vikitekstą]

Dirgėlos sausio 2 d. "pataisymas" yra beprecedentis...nikotinas yra psichotropinė medžiaga, o Dirgėlos pataisymas jį tik skatina dar labiau jį naudoti, t.y. nuodytis toliau!!! p Dirgėla - po tokių dalykų jus su šakėmis turėtų išmesti iš redaktorių. Beje, laukiu eilinio blokavimo...

Wikipedija nėra dievobaimingų pamokslų rinkinukas, siūlau pasiskaityti "Kas nėra Vikipedija". Dirgela 06:48, 1 Liepos 2006 (EEST)

Nikotino žala[redaguoti vikitekstą]

Nikotinas, tabake esantis alkaloidas, yra plačiai vartojama nervų sistemą veikianti medžiaga. Rūkant cigaretę, nikotinas greitai pasklinda po visus organus, taip pat po centrinę ir periferinę nervų sistemas. CNS nikotinas skatina neuronus atpalaiduoti dopaminą, mediatorių, kuris susijęs su elgsena. Dopamino perteklius sustiprina poveikį, dėl to vystosi priklausomybė nuo šio narkotiko. PNS nikotinas stimuliuoja tuos pačius postsinapsinius receptorius, kaip ir acetilcholinas, todėl padidėja griaučių raumenų aktyvumas. Jis taip pat didina širdies susitraukimų dažnį ir kraujo spaudimą bei virškinamojo trakto judesius. Kartais nikotinas netgi sukelia vėmimą arba viduriavimą. Daugeliui rūkorių sunku atsikratyti šio įpročio, nes priklausomybė nuo nikotino yra ir psichologinė, ir fiziologinė. Nikotino abstinencija pasireiškia galvos ir skrandžio skausmu, susierzinimu, nemiga. Tabake yra ne tik nikotino, bet ir daug kitų kenksmingų medžiagų. Rūkymas prisideda prie ankstyvos mirties nuo vėžio, ne tik plaučių, bet ir gerklų, burnos, gerklės, kasos bei šlapimo pūslės. Atrodo, kad rūkymas skatina atsirasti lėtines ligas, pvz., bronchitą ir emfizemą, ir didina širdies infarkto tikimybę dėl širdies ir kraujagyslių ligų.