Aptarimas:Nedarbas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Manau, tekstą reikia smarkiai taisyti, kad nebūtų "kažkur kažką girdėjau" stiliaus.

Visų pirma, turi būti nurodoma, kur rašoma apie nedarbą Lietuvoje, o kur "kažkas apibendrinto".

Nedarbo terminas skirtingose šalyse yra taikomas skirtingoms aprėpties grupėms, gali būti paraleliai naudojami du nedarbo lygio skaičiavimo metodai.

Pačiame straipsnyje yra prieštaravimų, pvz., kad skaičiuojama nuo 16 metų ir kad nepilnamečiai neskaičiuojami (LT pilnametystė yra nuo 18 metų). Tuo tarpu Eurostatas apskritai nedarbo lygį skaičiuoja _apklausos būdu_ nuo 15 metų (net ne nuo 16) pagal TDO rekomendacijas - nes daugelyje trečiojo pasaulio šalių nepilnamečiai dirba kaip suaugę (ir nesimoko tuo pat metu).

Darbo birža (bendriniu pavadinimu ES - užimtumo tarnybos) skaičiuoja _registruotą nedarbą_. Ir skaičiuoja būtent IR su nepilnamečiais, jei jie įregistruoti darbo biržoje:

3. Bedarbiai – nedirbantys darbingo amžiaus darbingi asmenys, kurie nesimoko pagal dieninę ar nuolatinę mokymo formą, taip pat Juridinių asmenų registre suteiktą likviduojamos individualios įmonės, mažosios bendrijos, tikrosios ūkinės bendrijos ar komanditinės ūkinės bendrijos statusą turinčių individualių įmonių savininkai, mažųjų bendrijų nariai, tikrųjų ūkinių bendrijų ar komanditinių ūkinių bendrijų tikrieji nariai, įstatymų nustatyta tvarka įsiregistravę teritorinėje darbo biržoje kaip darbo ieškantys asmenys ir pasirengę dalyvauti aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse. 4. Darbingo amžiaus asmenys – _asmenys nuo 16 metų_ iki Valstybinių socialinio draudimo pensijų įstatymo nustatyto senatvės pensijos amžiaus.

(Užimtumo rėmimo įstatymas)

Taip pat dėl teiginio "Finansinis nepajėgumas sietinas su negalėjimu apmokėti gydymo paslaugų, susijusi sveikatos draudimo nebuvimu, negalėjimu apsidrausti nuo nelaimių." - svarbi yra išlyga, kad LT registruotas DB bedarbis kaip tik _yra_ draudžiamas sveikatos draudimu valstybės lėšomis: http://www.ktlk.lt/gyventojams/psd/apdrausti-asmenys/.

Kuo pagrįstas teiginys ...bedarbiais nelaikoma, "ir kai nedirba žmonės, turintys pakankamai turto ar nedarbinių pajamų, iš kurių gali pragyventi."? Eurostatas paklaus, ar ieško darbo - jei ieško ir neranda, vadinasi, bedarbis. Jei neieško, vadinas, nepateks į bedarbių apskaitą. Bet ne dėl turto, o dėl to, kad neieško (o kad neieško dėl turto, tai čia jau antrinis lygis. O gal dėl tinginystės?). Jei jis registravosi Lietuvos darbo biržoje, vadinasi, jis registruotas bedarbis, ir niekas jo turto neskaičiuos net skiriant draudimo išmoką. Turtas LT skaičiuojamas tik socialinių pašalpų/kompensacijų gavimo atveju, nes tai NE socialinis draudimas, pagrįstas įmokų mokėjimu (savo, darbdavio arba valstybės lėšomis), o valstybės parama.

Galbūt naudotasi JAV aprašymais, kur dėl draudimo sistemos skirtumų yra visiškai kita situacija?.. Tada rašykim apie JAV nedarbą, o ne apie viską vienu metu.

Anaiptol

Straipsnį gi visada galima taisyti jei matosi ką tikrai verta patobulinti. Bet tiesioginiai įstatymų tekstai, teisiniai apibrėžimai enciklopedijai prastai tinka - ne tas stilius. Gali tekti perrašyt savais žodžiais kiek tai suprantamiau. AudriusA (aptarimas) 23:00, 8 liepos 2015 (EEST)[atsakyti]
Na, į straipsnį įstatymų ir nekėliau, tik pateikiau kaip įrodymą. Pataisyčiau, bet kadangi nežinau, iš kur kas paimta, nepatogu braukyti, reiktų vos ne perrašyti, ir tokiu atveju galbūt dalis naudingos informacijos (kurią tiesiog reikėtų priskirti kažkokiai grupei: ES, LT, pasaulis, JAV), gali būti prarasta. Todėl atkreipiau dėmesį, kad nedarbas labai nevienalytė sąvoka, ir jei jūs aptvarkysite savo informaciją, kadangi žinote, iš kur kas paimta, išversta, paskui galėsiu papildyti/paredaguoti apie LT, kadangi tai mano "profesinė sritis":). Beje, bedarbystės terminas dar kažkur mačiau likęs, bet šis žodis vartojamas tik kaip konkretaus žmogaus darbo neturėjimo apibūdinimas, o ne kaip terminas, tolygus nedarbui. Pvz., Petrui jo bedarbystė nusibodo iki gyvo kaulo; bet: Petriškėse nedarbas didelis. Anaiptol