Aptarimas:Mindaugas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Sakinys "Mindaugas buvo Lietuvos vienytojas" reiškia beveik tą patį, ką reiškia sak. "... sukūrė Lietuvos valstybę", - kaip tik todėl kai kurie iš visų Mindaugo L. valstybės kūrėju nelaikančių tyrinėtojų šį valdovą tituluoja "... valstybės centralizatoriumi". Nebijokime tarpt. terminų. Gugis 16:24, 8 Rugsėjo 2006 (EEST)

Užėjau tokią diskusiją inete: <x> Vainikuoti Mindaugą ir jo žmoną Mortą[1] popiežius įpareigojo Kulmo vyskupą Heinrichą Haidenreichą. 1253 m. birželio 29 d. (pasak istoriko Tomo Baranausko; Edvardas Gudavičius Mindaugo vainikavimo diena laiko 1253 m. liepos 6-ąją), t.y. sekmadienį, kuris tais metais sutapo su šv. apaštalų Petro ir Povilo švente, Mindaugas ir Morta greičiausiai neseniai pastatytoje Vilniaus katedroje buvo vainikuoti (Rygos meistrų nukaldintomis karūnomis) Lietuvos karaliumi ir karaliene.

<x> mjo

<x> wikipedia tai melo liunas

<x> 1253 liepos 6 diena vainikuotas neseniai pastatytoje Vilniaus katedroje

<x> Vilniu tai tik po 1320m etu ikure

<x> o mindauga pasirodo jau ten karunavo

<y> o kur ji karunavo?

<x> prie sienos su Livonijos ordinu berods

<x> arba jo pilyje

Gal kas žino, kaip ten iš tikro buvo :) -- Mea 01:53, 2007 Sausio 31 (EET)

Kiek pamenu, Gugis labai mėgsta pateikti tik vieną (jo manymų - teisingiausią) versiją, dėl to skaitant karūnavimo istoriją susidaro įspūdis kad čia viskas vienareikšmiška. O iš tikro (kiek suprantu, bet galiu smarkiai klysti) raštiški šaltiniai nesako kur ir kada tiksliai buvo karūnuotas, todėl tiek diena, tiek ir vieta tėra tik išskaičiavimas/išvedžiojimas. Būtų smagu, jei koks istorikas išsamiau aprašytų visas rimtesnes hipotezes su argumentacijom (kiek pamenu, liepos 6 diena yra logiškai išskaičiuota, tą reiktų paminėti; tas pats ir su Vilniaus katedra - reikia išvardinti istorikų/archeologų argumentus, pagal kuriuos tai spėjama). O dėl internetinėje diskusijoje pareikštos minties "Vilniu tai tik po 1320m etu ikure" - juk niekas nežino kada Vilnius realiai įkurtas, o XIV a. trečias dešimtmetis laikomas įkūrimu tik dėl pirmo raštiško paminėjimo Gedmino laiškuose. knutux 07:59, 2007 Sausio 31 (EET)

logiškai išskaičiuotu galima laikyti tik (Baranausko) teiginį, kad M. buvo karūnuotas birželio 29 (ir sekmadienis, ir nemenka bažn. šventė -- petrinės); gi toji liepos 6-oji tėra kažkokių mūsų Seimo politikų 1990 m. netikėtai užklupto Gudavičiaus tiems politikams paskubomis išsakytas spėjimas (norėč atkr. dėmesį, kad Gudavičius tada dar ir pats nebuvo apsisprendęs, -- juk jis nurodė DVI galimas M. vainikavimo datas).

Knutukso priekaištui, kad M. vainikavimo vietos problemą Gugis "aptarė" pernelyg "vienareikšmiškai", aš ir pats visiškai pritariu ir pasižadu art. metu tą vietą atitinkamai pakoreguoti. Gugis 17:12, 2007 rugsėjo 27 (EEST)

T.Baranauskas: Užmirštas karaliaus Mindaugo dvaras Gal kas netingi giliau pasikapstyt? Tada teiginys, kad Voruta buvo ant Šeimyniškėlių piliakalnio - neteisingas.

Priešingai - straipsnis apskritai nesusijęs su Vorutos lokalizacija. Iulius 12:36, 2007 Liepos 6 (EEST)

Is kur cia tokia keista info istrauket???visiska nesamonepirma pastraipa isvis nesuprantama kas nuo ko ir nuo kelintu metu??51 jis tik kriksta prieme, o ne karunuotas buvo, tai vadinasi karalius jis nuo 53 o ne nuo 51....--mjaw 11:12, 2007 gruodžio 13 (EET)

nieko panašaus, -- galėč' tamstai sudaryt ilgoką nevainikuotų viduramž. Europos karalių ir Šv. Romos imperijos imperatorių sąrašą, tik nėr ukvatos tokiais niekais užsijiminiet'. Gugis 13:38, 2008 lapkričio 25 (EET)

Mindaugas niekada nevaldė Žemaitijos. Pastaroji į Lietuvos sudėtį buvo įjungta tik 1280m. Kai Traidenis nuvertė paskutinįjį nepriklausomos Žemaitijos valdovą. -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Darius Steponas (aptarimasindėlis) 15:38, 2009 kovo 9 (EET)

Niekas nerašo dviejų valdymo metų vienoj grafoj todėl jas išskaidžiau. Mindaugas didžiuoju ėmė vadintis nuo 1236m. iki tol jis vadinosi Pietų Lietuvos kunigaikščiu kurią paveldėjo iš tėvo Ringaudo ir po Dausprungo mirties Šiayurinės Lietuvos kunigaikščiu. Pastarosios sostinė buvo Vilnius. Tad ankstesni valdovų sarašai turi būti sudarinėjami Šiaurinė Lietuvos kunigaikštystės valdovų pagrindu. -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo 81.7.93.175 (aptarimasindėlis) 08:47, 2009 kovo 12 (EET)

Mano manymu jis buvo Karalium iki pat savo mirties, mat jis daugiau nebesivadino didžiuoju kunigaikščiu. Tad tokia tiesa ir faktas. Mindaugas ir mirė būdamas Lietuvos karaliumi o ne didžiuoju kunigaikščiu.

Atsimetimas nuo krikščionybės 1261m. jokiu gyvu nereiškė, kad jis prarado karaliaus karūną. Tad ir mirė būdamas karaliumi. -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Darius Steponas (aptarimasindėlis) 12:03, 2009 kovo 13 (EET)

karūną (metalo gabalą) jis 1961 gal ir pasiliko atminimui, tačiau karaliaus STATUSĄ, deja, prarado (aišku, ne tamstos, o "tik" tuometinės Europos požiūriu). Gugis 17:44, 22 rugsėjo 2009 (EEST)[atsakyti]
Kas per visokie „Mindaugas didžiuoju ėmė vadintis [...]“, „iki tol jis vadinosi [...]“ ir pan.? Pagal kokius šaltinius taip teigiama? --Martynas Patasius 19:47, 2009 kovo 13 (EET)

Visu pirma LDK iki 1236m. neegzistavo. Egzistavo 21 nepriklausomos valstybės. Dar pasakysiu naujieną. Sukurta Lietuvos karalystės konstitucija. -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo 81.7.93.175 (aptarimasindėlis) 14:37, 2009 kovo 14 (EET)

Kol kas klausimas buvo apie tai, kas kaip save vadino. „Vadinti save“ ir „būti“ - du skirtingi dalykai. Tarkim, kokioje psichiatrinėje ligoninėje galima rasti žmogų, kuris save vadina Napoleonu - ir tai visai nereiškia, kad jis ir yra Napoleonas...
Tarp kitko, negalėčiau pasakyti, kad suprantu, prie ko čia „Lietuvos karalystės konstitucija“... --Martynas Patasius 15:29, 2009 kovo 14 (EET)

Mindaugas tik nuo 1236m. tapo Lietuvos didžiuoju kunigaikščiu, nes iki tol Lietuvos kaip tokios nebuvo. egzistavo 21 nepriklausoma valstybė. Jeigu taip rimtai žiūrint į senąją Lietuvos istoriją. iki 1235m. Dausprungas buvo Baltų konfederacijos didysis kunigaikštis, kuris nurodė aukščiausiąjį statusą. Tokį pat Statusą turėjo ir Netimeras, kuris 970-1012m. buvo Konfederacijos įkūrėjų ir lyderių štai apie ką eina kalba. Mindaugas apjungdamas baltų kunigaikštystęs jas panaikino, bet nesugebėjo pajungti Žemaitijos kuri iki pat 1280m. liko nepriklausoma. Štai apie ką. O apie Lietuvos karalystės konstituciją eina kita kalba. Kiek žinau ji egzistuoja ir bet kada gali būti ištraukta į dienos šviesą.-- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo 81.7.93.175 (aptarimasindėlis)

Šiaip jau „rimtai žiūrint į senąją Lietuvos istoriją“ reikėtų nepamiršti, kad tais laikais laikraščių nebuvo, tad datos nėra tokios tikslios. Mes žinome, kad 1235 m. Dausprungas jau buvo miręs. Tai toli gražu nereiškia, kad jis mirė būtent tais metais. Dar sykį: Dausprungas 1219 m. dar buvo gyvas, o 1235 m. jau buvo miręs. Kokių nors toli einančių išvadų iš to daryti negalima. O dėl to, kad „Dausprungas buvo Baltų konfederacijos didysis kunigaikštis“ - beveik neabejoju, kad tokio titulo tais laikais nebuvo. Ir nematau jokių priežasčių iš to, kad 1219 m. vieną sutartį patvirtino dvidešimt vienas kunigaikštis, iš kurių penki „vyresni“, daryti išvados, kad Dausprungas (paminėtas trečiu numeriu prie „vyresnių kunigaikščių“) buvo didysis kunigaikštis... Ir reikalauju šaltinio. --Martynas Patasius 16:23, 2009 kovo 14 (EET)