Aptarimas:Lietuvos tarptautiniai santykiai

Page contents not supported in other languages.
Šis straipsnis yra tapęs savaitės straipsniu.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Šis straipsnis yra tapęs savaitės straipsniu.


Lietuvos regioninis pozicionavimas[redaguoti vikitekstą]

Žr apačioj, gal kas galės papildyti straipsnį (jei reikalinga) --Mea 11:37, 2009 vasario 27 (EET)

skirt) (ist) . . N Lietuvos regioninis pozicionavimas‎; 11:26 . . (+1 549) . . Greta Jansonaite (Aptarimas | indėlis | blokuoti) (Naujas puslapis: Lietuvos regioninis pozicionavimas Itin svarbią reikšmę turi geopolitinis regionas, kuriame valstybė save pristato pasauliui. Pagal susiklosčiusią praktiką Lietuva ga…)

Itin svarbią reikšmę turi geopolitinis regionas, kuriame valstybė save pristato pasauliui. Pagal susiklosčiusią praktiką Lietuva gali save priskirti keturiems regionams: Baltijos šalių, Rytų Europos, Rytų ir Vidurio Europos bloko bei šiaurės Europos. Išanalizavus kiekvieno regiono įvaizdį ir dabartinę Lietuvos padėtį bei įvertinus Lietuvos propaguojamas vertybes, akivaizdu, kad Lietuvai patraukliausias Šiaurės Europos regiono kontekstas. Šio regiono šalys suvokiamos kaip išprususios, ekonomiškai stiprios, socialiai atsakingos ir demokratiškos, tuo tarpu kai kiti regionai asocijuojasi su permainomis, netikrumu, posovietine erdve. Jungtinių Tautų geografiniame Pasaulio regionų ir valstybių sąraše Lietuva drauge su Švedija, Danija, Latvija, Estija, Islandija, Norvegija, Airija, Didžiąja Britanija ir keliomis salomis būtent priskiriama Šiaurės Europai. Lietuva konkuruoja su visomis Europos šalimis dėl investicijų, atvykstančių turistų, tarptautinės žiniasklaidos dėmesio. Tokioje konkurencinėje terpėje tikslinga pabrėžti Lietuvos, kaip šiaurės valstybės, įvaizdį ir šiaurietiškas vertybes (demokratiškumą, ekologinį ir socialinį atsakingumą). Lietuva – Šiaurės Europos valstybė, aktyviai dirbanti ir konkuruojanti viso Europos regiono mastu. Tačiau Lietuvos pristatymas Šiaurės Europos regiono kontekste neneigia priklausymo Baltijos valstybėms: Baltijos šalys yra sudėtinė geografinio Šiaurės Europos regiono dalis.
Kultūriškai Lietuva yra tipiška Rytų ir Vidurio Europos valstybė, todėl ją reikia taip ir pateikti, nesvarbu kokius čia įvaizdžius bandoma kurti. * Hugo ¿díme? 11:43, 2009 vasario 27 (EET)