Aptarimas:Kultas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

1. Straipsnis nėra neutralus. Beveik visą tekstą sudaro ne žinios apie tai, kas yra kultas, bet kulto vertinimai. Vertinama nepateikiant argumentų. Jeigu norima pateikti informaciją apie kulto atsiradimo ir egzistavimo priežastis, reikėtų remtis moksliniais (istoriniais, sociologiniais) tyrimais, o ne bendru kasdieniu supratimu. Pavyzdžiui, gal yra kokių tyrimų, kurie patvirtintų arba paneigtų teiginį, kad „kultas atsiranda iš baimės“?

2. Nuorodos į kitakalbius straipsnius apie sektas čia visai netinka, nes jau yra lietuviškas straipsnis Sekta. Ir apskritai kultas nėra sekta. Sekta yra tam tikrus požymius turinti religinė organizacija, o kultas veikiau yra tam tikri veiksmai. Katalikai irgi turi kultą, bet jie nėra sekta.--Aslinis 16:39, 5 Sausio 2006 (EET)

Mano nuomone, straipsnis turėti apimti tiek: sektas, religijas, religinį fanatizmą (apie kurį užsiminta), mitologijas ir t.t. kitaip tariant turėtų būti daug platesnis ir visapusiškesnis. Dabartiniu metu vietomis strpsn. yra diskutuotinas. Nėra išsamus. Todėl siūlau palikti nebaigtu. Diskutuotinas vietas pašalinti. Bet pvz. „kultas atsiranda iš baimės“ - čia grynai mano asmeninė nuomonė ;), yra teisingas. Kodėl pradedama tikėti aukštesne jėga, dievais (u), kažko bijoma, siekiama apsaugos, palankumo aukštesnių jėgų, bijoma nepatekti į rojų ir pan. tt. Nors geriausia būtų, kad būtų pasiremta moksline literatūra, o ne savais žodžiai formuluoti apibrėžimą. Atlantas 16:53, 5 Sausio 2006 (EET)
tai kad rast tos literatūros nėra lengva. tiksliau sunku atskirt sekta nuo kulto. daug kas tai tiesiog mala į viena krūvą. straipsnis juk parodyta - nebaigtas. prašom, keiskit, pildykit. parašiau vien dėl to, kad mačiau jog tikrai reikia (trūksta). Ezhiukas 7 17:07, 5 Sausio 2006 (EET)
Nepamirškite ir dar vienos prasmės, kuri yra tokiuose deriniuose, kaip "kultinis filmas" ir pan. :-)
1. Jei šis straipsnis apims tokias temas kaip sektos, religijos, religinis fanatizmas ir mitologijos, tai jo pavadinimas parinktas netinkamai. Manyčiau, kad bendras tokias temas siejantis dalykas yra tema Religija. Kadangi egzistuoja mokslas, užsiimantis būtent religijos tyrinėjimu — religijotyra — tai čia reikėtų juo remtis. Šio mokslo atstovai yra pateikę kulto apibrėžimų ir skiria šią sąvoką nuo „mitologijos“, „sektos“ ar „fanatizmo“ sąvokų.
2. Net jei teiginys „kultas atsiranda iš baimės“ mums skamba labai įtikinamai, tai dar nėra pakankamas pagrindas skelbti jį enciklopedijoje. „Vikipedijos tikslas nėra idėjų sklaida ir jų platinimas“ ([1]). Skelbti šį teiginį nenurodant jo autoriaus būtų pagrįsta tik tuomet, jei tai būtų vienintelis dabartinėje mokslininkų bendruomenėje egzistuojantis požiūris į kultą. Jeigu tai nėra vienintelis požiūris, tada reikia nurodyti jį atstovavusį autorių. Kiek žinau, jis nėra vienintelis. Galbūt čia turėtas omenyje Fojerbacho, Markso ar Engelso požiūris į religiją? Bet tada jis turėtų patekti į straipsnį Religija ar Religijos kilmės teorijos (jei toks kada nors bus), o ne į straipsnį „Kultas“.
3. Rasti literatūros šia tema nėra sunku. Netgi lietuvių kalba religijotyros knygų netrūksta. Pavyzdžiui, yra Gintaro Beresnevičiaus „Religijotyros įvadas“ (Vilnius: Aidai, 1997) ir kitos knygos; išversti kai kurie Mircea Eliade's veikalai. Užsienio kalbomis knygų, suprantama, daugiau.
Beje, lietuviškai išleista ir istorinė knyga: Peter Brown „Šventųjų kultas“ (Vilnius: Aidai, 1999). Tiesa, ji nėra apie kultą apskritai.--Aslinis 21:52, 6 Sausio 2006 (EET)
Kultas bendraja prasme reiškia "garbinimas". Jei norima tikslumo dedami epitetai - "asmenybės kultas", "religinis kultas" ir pan.Dirgela 12:28, 7 Sausio 2006 (EET)


Taisau pilnai perfrazuodamas tarptautinių žodžių žodyną. Buvęs tekstas turėjo daug negatyvių dalykų - pradedant apibrėžimu "tam tikro religinio arba sociologinio dalyko išaukštinimas" - nelabai suprantu kas galėtų būti tam tikras sociologinis dalykas? Toliau neaišku kuo skiriasi kultas nuo sektos. Sumoj teksta pasidaro labai painus. Dirgela 12:42, 7 Sausio 2006 (EET)


Čia kažkokia makalynė su "Kultu" ir "Sekta" - angliškas straipsnis "Sect" turi nuorodą į lietuvišką "Kultas", o lietuviškas "Sekta" - į anglišką "Cult". Reikėtų tai atpainioti. Robis 09:39, 12 Birželio 2006 (EEST)