Aptarimas:Kompleksinis skaičius

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

I don't speak your language, but I hope you do understand English. In this article about complex numbers there is a common widepread error. In the definition of a complex number as an expession a+bi, the imaginary unit i should not be defined as , because it is in this stage unknown what this should mean, and there is the ambiguity of which root to choose, but i should be introduced as imaginary unit with the property , which property is used in calculating.130.89.222.126 20:38, 11 Rugpjūčio 2006 (EEST)

It is said that i = is imaginary, it is not mistake. --Atlantas 20:48, 11 Rugpjūčio 2006 (EEST)
I don't know who said this, but it is not true. After defining complex numbers, without using a square root, it is possible to define a kind of square root for complex numbers. Either it is multiple valued, or a special main value is to be chosen. 130.89.222.126 14:55, 12 Rugpjūčio 2006 (EEST)


Sudėtis

Atimtis

,

Daugyba

Dalyba

  • .
  • .

Dalybos:

.
  • .

Pavyzdys.

.
.
Čia gauto vektoriaus z koordinatės (x; y)=(-7, 26).
Gauto vektoriaus z ilgis :.
,
.
.

Kaip matome naujo vektoriaus z ilgį galima surasti ir be menamojo vieneto i.

.

Kaip matome praktiškai visiškai tiksliai suradome naujo vektoriaus z koordinates (-7, 26), be panaudojimo menamojo vieneto savybių (i2=-1) ir menamasis vienetas atliko tik žymeklio vaidmenį.

Čia mes sudėjome du kampus per kuriuos buvo pasukti nuo x ašies abu vektoriai ((a, b) ir (c, d)). Pavyzdžiui vektorius (a, b) su x ašimi sudaro =~68.2 laipsnių kampą, o vektorius (c, d) su x ašimi sudaro =~36.87 laipsnių kampą. Kai mes sudauginome , tai kampai susidėjo ir atsirado naujas vektorius kurio ilgis ir kuris su x ašimi sudaro =36.87+68.2=~105.07 laipsnių kampą. Kaip matome kampus galima sudėti ir be kompleksinių skaičių, o sudaugintų vektorių ilgius ( ir bei naujo atsiradusio vektoriaus ilgį taip pat rasti be kompleksinių skaičių (o tiksliau be menamojo vieneto i ).

Muavro formulė

Didelę reikšmę vienetinio ilgio kompleksiniai skaičiai, kai r=1.

Kai , tai

.

ir t.t. Vienetinio ilgio vektorius kaskart nuo x ašies pasisuka po 45 laipsnius prieš laikrodžio rodyklę (kai kampas laipsniai).

Ši formulė taikoma elektronikoje ir fizikoje. x ašis reiškia laiką, o y reiškia amplitudę (pavyzdžiui įtampos arba srovės). Jeigu pasuksime nuo +1 prieš laikrodžio rodyklę 180 laipsnių tai tokių budu pakeisime fazę ir ten kur buvo amplitudės maksimumas taps minimumu, o kur buvo minimumas - ten bus maksimumas.

Aš galvoju kad užsinietis yra teisus, nors tai menamas skaičius tačiau literatūroje sakoma taip "i yra menamas skaičius kai i↔(0,1) ir tenkina sąlygą " pagal Korn and Korn "mathematical handbook"--Qwarc 23:45, 2007 rugpjūčio 1 (EEST)

Papildomai kai apibrėžimas per šaknį tai šito žymėjimo subtilybės paaiškintos čia en:Imaginary unit Warninig skyrelyje--Qwarc 23:50, 2007 rugpjūčio 1 (EEST)

kompleksinis skaicius diferencialineje lygtyje[redaguoti vikitekstą]

Ispresti diferencialine lygti:

Sprendimas.

kur A ir B - konstantos.
kur C=A+B; D=(A-B)i.

Lygties sprendiniai yra ir