Aptarimas:Kirmgrauža

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Anaiptol, jei turite papildomos informacijos, prašau nesivaržydami pasidalinkite, juk žinot koks tas vertimas negražus ( freon14@gmail.com )


Freon


Pora pastabų:

  • Pirma, straipsnio pavadinimas yra nevykusiai išverstas iš anglų kalbos - angliškas priešdėlis „hyper-“ lietuviškai verčiamas kaip „hiper-“, pvz: „hiperaktyvumas“, „hipertenzija“.
  • Antra, šis straipsnis dubliuoja esamą Slieko tunelis, taigi visą informaciją geriau dėti tenai, o šitą straipsnį pažymėti trynimui.

--Vajezus 16:25, 2008 kovo 28 (EET)

Dėl hyper ir hiper menka problema, tačiau tokį reiškinį vadinti kirmgrauža ar dar geriau, slieko tuneliu, visiškai nesutinku. Kogera tektų ieškoti atitikmenų šiems žodžiams, o kolkas, kol nėra kitų alternatyvų, manau geriausia naudoti hipertunelio sąvoką

Freon


Dalykui, apie kurį pasakojama straipsnyje, jau yra nusistovėjęs lietuviškas pavadinimas "slieko tunelis" arba "kirmgrauža" (plg. angl. Wormhole). Tavo asmeninė nuomonė, kaip ir ką reikia vadinti, čia mažai ką bereiškia - Vikipedija yra enciklopedija, o ne žodžių išradinėtojų būrelis. --Vajezus 08:40, 2008 balandžio 2 (EEST)

Darykit su straipsniu ką norit

Abu šiuos angliško wormhole vertimus radau tik fantastinėje literatūroje. Gali būti, kad mokslinėje naudojamas kitoks terminas. Gal kas žinote?

p.s. jos tikrai buvo minėtos S. Hawkingo "Visata riešuto kevale", jei kas turite tą knygą, gal galite pažiūrėti? --Nomad 21:01, 2 Spalio 2006 (EEST)

Sliekas ar kirminas[redaguoti vikitekstą]

Slieko tunelio dar neteko matyti ar girdėti, o štai kirmgrauža fantastikos knygose kaip ir įsitvirtinusi. Kirmgrauža stiliškai geresnė, nes tai nuo seno egzistuojantis lietuviškas žodis; bet tunelis galbūt labiau dera prie tunelinių efektų ir panašios egzotikos. Bet balsuočiau už kirmgraužą. Konsultantas 08:55, 2008 balandžio 2 (EEST)

Hipertunelis[redaguoti vikitekstą]

Kaip jums idėja apie hipertunelį? Toks pavadinimas manau būtų arčiausiai tikslo dėstant apie šį reiškinį. Freon

Aš taip pat už pavadinimą Hipertunelis, kuris daugiau naudojamas fantastikos literatūroje nei Kirkmgrauža. --Atlantas 14:21, 2008 rugpjūčio 31 (EEST)
Visų pirma aš nesu toks tikras, kad hipertunelis naudojamas dažniau. Man atrodo, dažniau naudojama kirmgrauža. Antra, kirmgrauža yra senas lietuviškas žodis, o hipertunelis tikriausiai naujadaras, prastas vertimas. --Nomad 14:56, 2008 rugpjūčio 31 (EEST
Aha, pritariu Nomadui, kad savas žodis gražesnis. Žinoma, fantastikos romanų vertimai į lietuvių kalbą dažnai būna prastos kokybės (ypač "Eridano" - labai dėl to graužiuosi, nes turiu beveik visus tomus, Nomadas, nujaučiu taip pat), ir šių vertimų siūlomi naujadarai ne visada mums pavyzdys, bet ta kirmgrauža skamba gerai. Hipertunelio trūkumas yra tas, kad priešdėlis hiper- čia neatliktų savo tradicinės paskirties, t.y. nereikštų normos viršijimo (plg. hiperfunkcija, hiperglikemija, hipertonija). Slieko tunelis skamba keistai, nes paprastai šių naudingų gyvūnų praurbinta ertmė vadinama urveliu. Pasižiūrėkime, kaip šį terminą vartoja kitos tautos: ispanai pasirinko kirminą (vikšrą), anglai irgi prisiminė kirminą (nes sliekas paprastai vadinamas ilgesniu žodžiu - earthworm), prancūzai taip pat neparodė fantazijos, o štai rusai šį hipotetinį gamtos reiškinį vadina kurmio landa - krotovina (atiduodu pirmą vietą! gerai mokantys rusų kalbą sutiks, kad skamba daug šauniau už visokius suglebusius sliekus, kurių tikroji vieta ant meškerės kabliuko, o kurmis yra tvirtas, gyvybingas padaras, kuris, žiūrėk, ir prasikrapštytų į kitą Visatą. Juokauju!). -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Konsultantas (aptarimasindėlis)
Pervadinu bent į kirmgraužą, nes dabartinis tai tikrai netinkamas.--Atlantas 22:08, 2008 rugpjūčio 31 (EEST)


Manau kirmgrauža ar bet koks kitas panašus pavadinimas į kirminą čia visiškai netinka. Mano siūlymas būtų - hypertunelis. Tai, žinoma, nėra lietuviškas žodis, bet, tarkim, tarptautinis :P Ką manot, chebra?

O kur dingo visa dar vakar čia buvusi diskusija šiuo klausimu? Hypertunelis neįmanomas jokiu atveju, nes parašytas su gramatikos klaida. --Konsultantas 09:41, 2008 rugsėjo 1 (EEST)