Aptarimas:Josvainių Visų Šventųjų bažnyčia

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Labai džiaugiuosi, kad atsirado išsamūs bažnyčių straipsniai, tik kilo mintis - ar nederėtų juos kelti tiesiai į gyvenviečių straipsnius, kadangi vargu ar kas žino pilnus bažnyčių pavadinimus, nors gyvenviečių straipsniuose nuorodos ir yra. Jokiu būdu nespaudžiu to daryti - tiesiog anksčiau dažniausiai būdavo rašoma prie gyvenviečių (pvz., Palėvenė), todėl ir klausiu. Žinoma, galima palikti kaip yra. -CD

Manau, kad bažnyčių ir gyvenviečių straipsnių apjungimas nebūtų tikslingas dėl kelių priežasčių:
  • bažnyčios yra ne vien tik gyvenvietės, kurioje stovi, dalis. Lietuvos bažnyčių visuma yra objektas, turintis neatsiejamų ryšių su kitais Lietuvos istorijos reiškiniais, kuriuos verta išskirti - kultūros raida (architektų, dailininkų, skulptorių, vargonininkų, chorvedžių veikla), krikščionybės raida (kunigų, vyskupų biografijomis, vyskupijų ir dekanatų istorija), kova už raštą ir nepriklausomybę (knygnešiais, partizanais, tremtiniais).
  • esant nusistovėjusiam trumpam bažnyčios pavadinimui galima bus padaryti nukreipiantį puslapį.
Galbūt galima būtų apsvarstyti bažnyčias liečiančios informacijos, jau esančios gyvenviečių straipsniuose, perkėlimo į bažnyčių straipsnius galimybę. Tai papildytų bažnyčių straipsnius ir pašalintų informacijos fragmentaciją.
Taip pat galbūt galima būtų galvoti apie bažnyčių kategorizavimą pagal dekanatus, o šiuos - pagal vyskupijas, kartu paliekant ir abėcėlinį jų sąrašą?
Rašant straipsnius apie asmenybes reiktų jų pavardėmis papildyti gyvenviečių, kuriose tos asmenybės vykdė savo veiklą, straipsnius. Deja, ši mintis man atėjo į galvą tik dabar... Galbūt tai galima būtų realizuoti per gyvenvietės straipsnyje esančią lentelę su susijusių asmenybių pavardėmis (nuorodomis)? Tokia negadintų straipsnio struktūros, būtų informatyvi ir lengvai papildoma. Pritarimo atveju, rašant straipsnius apie asmenybes, tokių lentelių papildymą derėtų padaryti taisykle. Kvitas 10:13, 13 Liepos 2006 (EEST)
Gyvenvietės straipsnyje galėtų būti skyrelis "žymiausios asmenybės", kuriame galima būtų paminėti iš čia kilusius ar gyvenusius asmenis. Tačiau tai tiktų tik nedidelėms gyvenvietėms, su miestais būtų visiška painiava, kai reikėtų nuspręsti kas turėtų būti paminėti, o kas ne. Dėl bažnyčių įjungimo į gyvenviečių straipsnius abejočiau, kad dalis apie bažnyčią netaptų pagrindinė straipsnio dalis. Dirgela 13:16, 18 Liepos 2006 (EEST)
Dėl asmenybių straipsnių ir gyvenviečių susiejimo idėja gal ir nebloga, tačiau jei daryti taisyklę, reikėtų kažkaip labiau konkretizuoti, kad didesniems/istoriškai svarbesniems miestams (Kaunas, Marijampolė, ...) nesigautų per daug susijusių asmenybių. Pavyzdžiui, galima apsibrėžti orientacinį maksimalų skaičių ir jei atsiranda daugiau asmenybių, aptarimuose turėtų būti nusprendžiama kurios asmenybės žymiausios. Taip pat jei daryti taisyklę, reiktų kažką panašaus daryti ir siejumui su metų/dienų straipsniais (pagal gimimo/mirties datas). knutux 10:28, 13 Liepos 2006 (EEST)
Pritariu bažnyčių atskyrimui nuo gyvenviečių, jų kategorizavimui pagal dekanatus (bet paliekant ir savivaldybės kategoriją), taip pat ir asmenybių priskyrimui prie gyvenviečių. Beje, dėl bažnyčių straipsnių pavadinimų, tai manau, kad tikslingiau būtų straipsniui suteikti pavadinimą pagal vietovę (pvz. Jašiūnų bažnyčia), o pagal „visus šventuosius“ leisti nukreipimą - tuomet lengviau eiti tiesiai į straipsnį. Miestuose, kur gausu bažnyčių, taisyklei gali būti taikoma išimtis, nors, pvz., Kaune jokių problemų - Šančių bažnyčia, Panemunės, Aleksoto ir pan. -CD
Ačiū CD už palaikymą.
Dėl bažnyčių pavadinimų tvirtai laikausi nuomonės, kad straipsnio apie bažnyčią pavadinimas turėtų būti oficialus tos bažnyčios pavadinimas. Taip darau dėl šių priežasčių:
  • Bažnyčių pavadinimai susiformavo per šimtmečius, tai yra oficialūs pavadinimai, minimi dokumentuose;
  • Bažnyčių yra daug (apie 700), jų įvardijimas netikrais vardais įneštų maišatį;
  • Aukščiau minėtame pavyzdyje antros bažnyčios pastatymas Jašiūnuose automatiškai sukeltų Vikipedijoje painiavą - taptų nebeaišku, kuri iš jų tikroji Jašiūnų;
  • Bažnyčios, kaip ir žmogaus, nederėtų enciklopedijoje įvardinti pravarde. Bažnyčių straipsnių įvardijimas išgalvotais pavadinimais, tų pavadinimų trumpinimas arba keitimas nesuteiktų solidumo enciklopedijai.
Tačiau sutrumpinti pavadinimai (o jų gali būti ne vienas) pilnai gali tarnauti nukreipimu į straipsnį. Pagarbiai, Kvitas 12:54, 13 Liepos 2006 (EEST)
Pavadinimai privalo būti oficialūs... Ir, galbūt, net nesietinos su savivaldybėmis... --JonasS 13:04, 13 Liepos 2006 (EEST)