Aptarimas:Homoseksualai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Homoseksualas - tik lytinė orientacija. Vėliavų jie ne daugiau turi, nei rudaplaukiai ar mėlynakiai. Jei turima omenyje kažkokios homoseksualų organizacijos vėliava - taip ir parašykite. --Nomad 18:41, 2006 Lapkričio 7 (EET)


Prašyčiau statistinių įrodymų, kad homoseksualizmas kažkaip koreliuoja su priešingai lyčiai būdingu elgesiu ženkliau, nei heteroseksualizmas, arba grįšim prie teiginio, kad tai tik prietaras. --Nomad 21:47, 14 Lapkričio 2005 (EET)

Jau pats faktas, kad homoseksualus lytinis elgesys nukreiptas į tą pačią lyti, t.y., vienu ar kitu požiūriu simuliuoja priešingos lyties elgesį, nustato, kad homoseksualiems žmonėms būdingas vienoks ar kitoks priešingos lyties pamėgdžiojimas. Kitaip tariant - faktas išplaukia iš paties homoseksualumo apibrėžimo. Kategoriškas teiginys, kad tai yra tik prietaras, reikalauja labai rimto pagrindimo. --Tractor 21:57, 14 Lapkričio 2005 (EET)

Tai teįrodo, kad juos seksualiai traukia ta pati lytis. Visa kita tėra išvedžiojimai. Išvedžiojimais straipsnių enciklopedijoje grįsti negalima. Kategoriškas teiginys, kad tai tėra tik prietaras, gali būti laikomas teisingu tol, kol atsiras jį paneigiančių duomenų. --Nomad 22:00, 14 Lapkričio 2005 (EET)

Būčiau linkęs palaikyti Tractor nuomonę. Ne kiekvienas teiginys laikytinas enciklopedijoje tol, kol atsiras jį paneigiančių duomenų, pvz. straipsnyje apie Vėžio žvaigždyną galima tuomet rašyti, kad ten esama tobulesnių nei žmogus gyvybės formų, nes to nepaneigs niekas, bent jau artimiausiu metu. O kad homoseksualams labiau nei heteroseksualams būdingas priešingos lyties elgesio manierų ir aprangos mėgdžiojimas, tai vargu ar kas nėra pastebėjęs, ir tai egzistuoja net ir tuo atveju, jeigu sociologai, antropologai ar kokie biheivioristai nėra išsamiai ir objektyviai ištyrę šio reiškinio. Be abejo, polinkis link kitos lyties elgesio ar aprangos nėra universalus homoseksualų požymis, o tik labiau paplitęs tarp homoseksualų nei heteroseksualų. --Repro
Jei apie gejus nuomonę susidarai iš TV šou, tada gal ir pastebi tokį dalyką. Bet to neužtenka, kad rašyti į enciklopediją. Lygiai kaip kad negalima rašyti apie protingas būtybes Vėžio žvaigždyne (geras pavyzdys). O nuoroda apačioje. Galime nebent žodį "prietaras" pakeisti žodžiu "stereotipas".
Jei jau prabilome apie duomenis, tai tamsta Nomad, remiatės viso labo nepagrįstu teiginiu, tiesiog iš kitos fronto pusės. Tai nėra objektyvus duomuo.
Taigi, suterėme, kad frazė "tėra prietaras" yra kategoriškas _teiginys_ apie elgesį, bet ne teiginys apie _duomenų_ apie elgesį buvimą ar nebuvimą, atitinkamai, šis teiginys reikalauja tokio paties pagrindimo, kokio reikalautų ir priešingas teiginys. Atitinkamai, Nomad teiginys negali būti laikomas teisingu, nes neturi patvirtinančių faktų ar samprotavimų, priešingai, nei atvirkščias teiginys, bent dalinai patvirtinamas samprotavimais. Beje, žr. transseksualumą :-) Teiginys, kad minėti samprotavimai yra išvedžiojimai, kuriais negalima remtis, taip pat reikalauja patvirtinimo samprotavimais arba patikimesniais (statistiniais) duomenimis. --Tractor 22:57, 14 Lapkričio 2005 (EET)
Bet koks stereotipinis nepagrįstas teiginys tėra prietaras, tai nereikalauja papildomo pagrindimo. --Nomad 00:34, 15 Lapkričio 2005 (EET)


Myth: All lesbians are "masculine" and all gay men are "effeminate." Fact: While some lesbians appear masculine and some gay men effeminate, lesbian and gay appearances are as varied as straight appearances. This stereotype may lead some teachers to think they have no lesbians or gays in their classes.[1]

Tai, kad tokie teiginiai, kaip "visos lesbietės vyriškos ir visi gėjai moteriški" yra netiesa - mielai sutinku. Tačiau minėta citata iš mokyklinio FAQ visai neprieštarautų teiginiui, kad dalis lesbiečių atrodo ar elgiasi gana vyriškai, o dalis gėjų atrodo ar elgiasi gana moteriškai. Tuo tarpu teiginiui, kad toks elgesio ir išvaizdos (drabužių stiliaus, pan.) pasiskirstymas pilnai sutampa ir homoseksualų ir heteroseksualų tarpe - jau reiktų rimto statistinio pagrindimo. Ar galite pateikti nuorodą į kokius nors tyrimus, demonstruojančius tokių pasiskirstymų sutapimus? :-) --Tractor 22:57, 14 Lapkričio 2005 (EET)
Taigi, jei neturi jokių tyrimų, rodančių, kad tarp homoseksualų toks elgesys dažnesnis ir remiesi tik savo fantazijomis, šį teiginį reikia arba išimti, arba parašyti ir prie straipsnio apie heteroseksualizmą. --Nomad 00:35, 15 Lapkričio 2005 (EET)

Manau, kad homoseksualumo ir homoseksualų straipsnius tikslinga būtų sujungti į vieną, pavadintą homoseksualizmu. Homoseksualumas ir homoseksualai tuomet būtų nukreipiamieji. -- Repro