Aptarimas:Gudai

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Nemaitinkit trolių

Žodis gudas (gudai) yra daugiareikšmis (apie 6 reikšmes),o nereiškia tik tautybės, kas tėra viena iš minėtų reikšmių. [b]Žodis gudai reiškia kitokius žmones[/b], kurių viena tik iš reikšmių tereiškia kitą tautybę. Deja, to nenori pripažinti "Homo" ir pan. veikėjai. Nuo to tik Wikipedijai blogiau. -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Tikras lietuvis (aptarimasindėlis)

Žodžių reikšmės kaipo tokios aprašomos ne enciklopedijoje, o žodyne. Iš Vikimedijos projektų Vikipedija yra enciklopedija, o žodynas yra Vikižodynas. Tad būtent ten (konkrečiau - į wikt:gudai) tos kitos reikšmės ir turi patekti (juk tikro straipsnio apie „kitokius žmones“, kuris susidėtų ne tik iš apibrėžimo, gal dar paties žodžio ir jo naudojimo aprašymo vis viena neišeis, ar ne?). Ten Jūs jas ir įrašykite. Be to, atrodo, kad dabar ([1]) Jūsų minėta reikšmė čia jau yra paminėta ir čia. --Martynas Patasius 23:22, 1 lapkričio 2009 (EET)[atsakyti]
Jūs gal nesuprantate - žodžio Gudai straipsniais (kalbama apie juos beveik vien kaip apie baltarusių tautybę) dabar Wiki klaidina skaitytojus, todėl pačioje pradžioje derėtų duoti išaiškinimą ką reiškia žodis Gudas (gudai)(kur tautybė yra nežymi šio žodžio reikšmė, nes šiuo žodžiu yra įvardijami kitokie žmonės - be vardo, iš kitos vietovės ar tarmės, kitos tautybės, įgudę žmonės, priešai,godūs žmonės) , o tik po to kalbėti apie kiekvieną reikšmę. Štai ką tuo klausimu (viena iš reikšmių - šaltinis: www.lkz.lt) yra pasakęs žymus kalbininkas K.Būga: "šiandie lietuviai gudais vadina lenkus ir bielorusus". Be to. Buvau nurodęs, kad šiuolaikinis gudų pavadinimo vartojimas šiuolaikinės Gedgaudo - Statkutės teorijos dėka prasiplečia ( jau būtų gal 7-a reikšmė)- manoma, kad taip galėjo būti vadinami baltų protėviai, kurie ikišiolinių tyrėjų yra vadinami gotais. Vakar tūkstantmečio laidoje per LTV prof.Bumblauskas pasakė, kad DĖL ŠITOS TEORIJOS TEKS DISKUTUOTI, nes yra rimtų ją pagrindžiančių įrodymų ir taip paprastai jos atmesti nepavyks. Tuo tarpu Hugo parašė, ištrindamas mano pataisymą, kad ši hipotezė yra išmįslas. Remiasi nieko neapgynusiais, bet save didžiais istorikais pristatančiais asmenimis Baranausko istorijos puslapyje. TUO TARPU TA TEORIJA, kaip jau minėjau, YRA TYRIMO STADIJOJE, todėl iš anksto pasakyti, kad ji yra bloga, niekaip negalima. Taigi Wiki turėtų informuoti skaitytoją apie tą teoriją, o ne nutylėti.-- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Tikras lietuvis (aptarimasindėlis)

Patašiui. Nereikia meluoti - kaip tik Wikipedijoje yra duodama žodžio gudas reikšmė (Gudais vadinama ...). P.S. Buvau tas reikšmes apie gudus įrašęs ir Wikižodyne - ten ištrynė be jokių paaiškinimų. Vienžo, tvirtinasi liaudies nuomonė - Wikipedijai vadovauja žmonės, neturintys supratimo apie objektyvius dalykus. Dėl to joje pilna nesąmonių. Kad ir apie gudus. Surašė tikras lietuvis. -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo Tikras lietuvis (aptarimasindėlis) 00:36, 11 lapkričio 2009 (EET)[atsakyti]

Čia yra išvardintos ne žodžio reikšmės kaipo tokios, o straipsniai, kurių kažkas galbūt gali ieškoti įvesdamas simbolių eilutę „Gudai“ (žr. Vikipedija:Nuorodiniai straipsniai, plačiau - en:Wikipedia:Disambiguation). Normalaus straipsnio apie Jūsų minėtas reikšmes parašyti neįmanoma, tikėtis, kad būtent jų kas nors ieškos - turbūt irgi. Tad ir įrašas apie jas čia nėra reikalingas. O apie tai, ką dėjote į Vikižodyną ([2]) - visų pirma, įdėti reikia tvarkingai, o ne ištrinant pusę to, kas jau buvo. Taip, taip sunkiau, bet, kaip sakoma, „bijai vilko, neik į mišką“. Antra, šiuo metu žodžio „gudai“ pagrindinė reikšmė yra būtent „baltarusiai“. Gal anksčiau pagrindinė buvo kita reikšmė, gal dar anksčiau reikšmės „baltarusiai“ ir visai nebuvo, bet tai nieko nekeičia - dabar tai yra pagrindinė žodžio reikšmė ir to ignoruoti negalima. Pavyzdžiui, tarpukariu keliuose ministrų kabinetuose (žr. Sąrašas:Lietuvos ministrų kabinetai (1918–1940)) buvo „Gudų reikalų ministras be portfelio“. Kaip Jums atrodo, ką šiuo atveju galėjo reikšti tas „gudų“..? --Martynas Patasius 03:16, 6 gruodžio 2009 (EET)[atsakyti]
  Vėl netiesą pasakėte - ne šiuo metu, o prieškariu gudais buvo vadinami baltarusiai. Neklaidinkite kitų. Šiuo metu 

galioja tos reikšmės, kurias aš išvardijau aukščiau (iš www.lkz.lt ir kt.), o ne tik gudas - baltarusis, kuri tik susiaurina žodžio prasmę. Tokias susiaurintas žodžių prasmes dėdami jūs klaidinate tuos, kurie pasitiki Wiki. Juk žmogus, atsivertęs puslapį pavadinimu "gudai", nori išsamios informacijos. O jos nėra. Surašė tikras lietuvis.


Papildau. Žodis gudas gali būti kilęs iš žodžio gotas, pastarąjį sulietuvinant (gal reikėtų sakyti subaltinant), kaip lietuviuose yra priprasta, nes gotai kurį laiką gyveno šalia baltų genčių. Tuo pačiu žodžiui gudas atiteko ir gotų reikšmė - kitoks (gal svetimas, keistas, net priešiškas: pvz., T.Baranausko istorijos forumo vienas dalyvių davė pavyzdį kaip lietuviai, šturmuodami priešo tvirtovę, šaukė - "ažumuškim šituos gudus"). Surašė tikras lietuvis.

Be to. Su šaknimi gud yra žmonių pavardžių tiek Lietuvoje, tiek Baltarusijoje, pvz. Taip pat ir Baltarusijoje yra su tokia šaknimi vietovių ar kaimų pavadinimų ( ne tik Lietuvoje, kaip, kad čia aptariamame straipsnyje yra nurodoma). Plačiau - minėtame T.Baranausko tinklapyje. Taigi: nepradėdami straipsnio nuo esmės - nuo žodžio gudas reikšmės išsiaiškinimo - visą straipsnį padarote netvarkingu. Surašė tikras lietuvis.