Aptarimas:Determinizmas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Yra daug determinizmo formuluočių, ir jų prasmė ne visai sutampa. Pavyzdžiui: „viskas turi priežastį“, „viskas turi tikslą“, „viskas paklūsta gamtos dėsniams“, „žinant visus gamtos dėsnius, būtų galima visada numatyti ateitį“ ir t.t. Dar: daug filosofų mano, kad determinizmas suderinamas su laisva valia.--193.219.5.251 00:03, 31 Spalio 2005 (EET)

Norėčiau pamatyti, kaip tie filosofai suderina determinizmą ir laisvą valią. --Nomad 12:13, 1 Lapkričio 2005 (EET)
Skaityk [[1]] ir ten esančias nuorodas. Galbūt tie, kas taip tvirtina, ir nėra teisūs (aš nežinau, kurie teisūs). Tačiau bet kuriuo atveju apibrėžti indeterminizmą kaip „laisvos valios koncepciją“ yra netikslu.--193.219.5.251 21:58, 9 Lapkričio 2005 (EET)
Kritikos skyrelyje manau, reiktų pažymėti kaip tai siejasi su kritika apie žmogaus elgesio determinizmą, laisvą valią, nes dabar skirtingos determinizmo koncepcijos ir skalės (laiko, vietos ir kokybės) suplakamos į krūvą. Atrodo kaip kad remiantis tuo, jog manų kruopos yra visos baltos, manų košė jokiu būdu negali prisvilti iki juodumo. Laisva valia turbūt nesuponuojama atomams ir jų dalelėms, taigi determinizmo neatradimas kvantinėse dimensijose (dalelių elgesys) minimum neprieštarauja determinizmo egzistavimui materialiame pasaulyje (dalelių grupių, struktūrų elgesys). Jau nekalbant apie laiko dimensijas, kas vyksta dalelių mastu, makro mastu negali būti užfiksuojama, nes trumpiau nei akimirką vyskta, o neužfiksuotame pokytyje (t.y. pokyčio mūsų akimis nėra) akip ir negali būti nei priežasties nei pasekmės. Netgi ne kvantinėje plotmėje, jei aš geriu distiliuotą vandenį, bent jau mano atsigėrusios to momento savijautai neturi įtakos, kokiu būdu, kur jis distiliuotas ir kaip pas mane atsidūrė. T.y. jei laisva valia egzistuoja, priežastis apima turbūt ir laisvos valios priežastį; jei laisva valia neegzistuoja, tai priežasties, kaip mes ją matom, nepanaikina. Ta kritika remiasi prielaida, kad laisva valia ir priežastis egzistuoja visiškai ir abipusiai priklausomai, taigi kaipo bandoma nuneigti prielaidą kuria remiamasi (jei teisingai supratau, o jei neteisingai, užtat reikia patikslinti ką konkrečiai ta kritika kritikuoja). --Mea 20:26, 2009 gegužės 25 (EEST)