Aptarimas:Biliardas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Nera jokio pagringo teigti kad biliardo atsirado iš kinijos ar azijos. Nebent prie to priskirtume ant zemes zaidziamus zaidimus, o tokiu biliardas nera.

Cituoju str.
Biliardo - kilmė vis dar nėra aiški. Pasak kai kurių šaltinių, biliardas gimė Kinijoje, tuo tarpu kiti gi tvirtina, kad jis buvo vadinamas pall-mall ("aksomu dengta vieta") ir į Europą šį žaidimą atvežė kryžiuočiai, grįždami iš Artimųjų Rytų. Kiti vis tik biliardo išradima priskiria Prancūzijai, Italijai, Anglijai arba Ispanijai.

--Atlantas 13:58, 2006 Gruodžio 21 (EET)


Redaguoti šį straipsnį bandžiau atskleisti pirmąsias oficialiai patvirtintas užuominas apie biliardo žaidimą, bei pateikti skirtingas pagrįstas versijas nurodant laikotarpį . Jei manote, kad užtenka paminėti "kai kuriuos šaltinius" - OK

Straipsnis neišsamus[redaguoti vikitekstą]

Norėjau pradėti straipsnį apie pulą, bet apsižiūrėjau kad apie tai kalbama šiame bendrame, pavadinus jį "amerikietiškuoju biliardu". Tai nėra klaidinga, tačiau plačiai žinomo pavadinimo nebuvimas atspindi ir kitoms šio straipsnio dalims būdingą paviršutiniškumą. Mano siūlymas (pateikiu čia norėdamas sužinoti ar mano nuomonė nėra klaidinga) būtų išskaidyti šį straipsnį į dalis, aptariančias kiekvieną biliardo rūšį, taisykles, žymiausius atstovus, ir t.t. (pvz. amerikietiškasis turi daug įvairių variantų, pradedant devyniuke, kuri čia visai nepaminėta).

Kitas variantas būtų pažymėti šį straipsnį kaip nebaigtą (stub). -- šis nepasirašytas komentaras buvo paliktas naudotojo RascalLT (aptarimasindėlis)

Na, gal žymėti "stub" būtų kiek žiauroka... Geriau tikrai kiekvienai rūšiai čia pateikti trumpus aprašymus (kad skaitytojas, pavyzdžiui, galėtų atpažinti kažkur matytą rūšį) ir nuorodas į atskirų rūšių straipsnius ("Pagrindinis straipsnis: Snukeris" ir pan.). Taip daroma ir su valstybių straipsniais: yra straipsnis Lietuva, kuriame atskiruose skyreliuose trumpai aprašyta istorija, geografija ir pan. Taip pat prie skyrelio yra nuoroda į detalesnį straipsnį ta pačia tema (pavyzdžiui, "Pagrindinis straipsnis: Lietuvos istorija"). O ten ir vėl galima daryti panašiai ("Daugiau informacijos galite rasti straipsnyje Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė."). Jei atsiras straipsniai apie labai egzotiškas rūšis - galima čia pateikti nuorodų į juos sąrašą be platesnio aprašymo (skyrelis, kuriame būtų sąrašas, galėtų taip ir vadintis - "Kitos rūšys"). O su pavadinimu - viskas paprasta: aprašyme "Yra keletas amerikietiškojo biliardo rūšių, tačiau [...]" galima keisti į "Yra keletas amerikietiškojo biliardo (kartais vadinamo pulu) rūšių, tačiau [...]". Tada turbūt būtų ir du nauji straipsniai ("Amerikietiškasis biliardas" ir "Pulas"). Vienas iš jų rodytų (Wikipedia:Redirect) į kitą, kuriame būtų detalus aprašymas (taisyklės, variantai, federacijos, žaidėjai ir pan.). Ir pasiskaičius atrodo, kad tai bus visai gražus straipsniukas. :) --Martynas Patasius 21:11, 2007 Sausio 4 (EET)