Aptarimas:Baltų problema

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Mano, autoriaus pozicija: 1. Tai yra ciklas - Etnoso problema (teoriniai apmatai) - Baltų, germanų, slavų...problemos pagal panašų modelį ir t.t. - arabų, kiniečių... 2. Šią problematiką reikia dar aptarinėti, gerai išdiskutuoti - iki baltų - istorinių taikdarių?? - tilto -vaidmens ir t.t.. Patalpinus baltuose - tai ištirptų juose, net neišdiskutavus. 3. Pastebėjimas dėl sąsajos geras - todėl padarysiu tuojau pat nuorodą. 4. Toks dalykas kaip slavų problema -egzistuoja realybėje, netgi buitinio politikavimo lygyje, todėl ją geriau spręsti pozityviai - intelektualams, užduodamt bent jau čia pozityvų toną, bandant eliminuoti bereikalingus kiršinimus, bet objektyviai. Pagarbiai Turbo 18:11, 25 Vasario 2006 (EET)

Straipsnis yra turbūt viskas ką autorius žinojo apie baltus, nuoseklaus turinio neturi, pati straipsnio tema neaiški, tekstas nenuoseklus ir net sakyčiau nerišlus. TAs pats galioja ir kitiems "problemų" straipsniams. Gal būtų visai įdomus kaip publicistinis straipsnis, kuriame telpa ir baltų etnogenezė ir XX a. migracija, atskiros dalys visai įdomio ir vertingos, todėl siūlau perkelti prie "naudingų resursų". Dirgela 12:03, 26 Vasario 2006 (EET)
Dėkui už pastebėjimus dėl tam tikrų vidinė konstrukcijos trūkumų (nuoseklumo, rišlumo) - atlikau reikalingus pakeitimus ir papildymus. Prašau, atkreipti dėmesį, kad šią savaitę angliškoje wikipedijoje itin intensyviai dirbama prie etnologinių problemų, ir negalima mums pasilikti nuošalyje. Prašau straipnių ciklo kritikavimą pradėti nuo bendrojo abstraktaus -karkasus užduodančio straipsnio -etnoso problema, (ten labai išrysškinta, kad būtent problematiškumas yra tema - vidinis, išorinis, o po to kietai oponuoti konkretiesiems straipsniams). Turbo 14:02, 26 Vasario 2006 (EET)
Straipsnis kaip ir visi šios serijos - nežinia apie ką, nėra net apibrėžimo kas ta "baltų problema", todėl sunku kažką ir paoponuoti. Prie viso to prisideda prastas stilius, kuris dar labiau apsunkina supratimą apie ką norima rašyti. Pirmoje pastraipoje yra keli tinkami sakiniai, tačiau į pastraipos pabaigą rišli mintis nutrūksta, matyt dėl to,. kad ir pats autorius nelabai supranta apie ką nori rašyti. Turėdamas laiko pateiksiu šio straipsnio analizę pagal kiekvieną sakinį. Bendrai straipsnį kaip ir kitus šios serijos straipsnį vertinčiau kaip beviltišką, nes kol kas nematau jokio šio straipsnio prasmės pagrindimo.Dirgela 23:12, 26 Vasario 2006 (EET)
Tikrai nėra aiškų, kuo siejasi Baltų problema ir Iškiliausios asmenybės ir dvasiniai vadovai. Pagal temą daugmaž pirmoji pastraipa, o toliau apie ką? Pritariu siūlymui jugti su strpsn. Baltai, kadangi didžioji dalis straipsnio apie pačius baltus, o ne apie problemą baltus. Dar dėl problemos ar ji nebus padaryta lygioje vietoje? Kaip ir kituose tokio pobūdžio straipsniuose jos pavadinimo sąsaja su turiniu pasibaigia daugų daugiausiai su pirma pastraipa. Taip pat vietomis „pralenda“ asmeninis požiūris.--Atlantas 23:27, 26 Vasario 2006 (EET)

Būtų gerai asmeniškumą cituoti. Asmenybės prie to - kas nurodyta bendrame etnoso problemos straipsnyje - problemas sukuria aplinkybės bei konkretūs asmenys. Kurie prie svertų. Jiems turbūt reikės atskiros nuorodos - ar nuridenti išties prie baltų. Tiesiog ir pačiam norisi į tai paganyti akis ir klausimėlio klijentūrai apie problematiškai visada atrodžiusias asmenybes. Turbo 00:12, 27 Vasario 2006 (EET)

Atlantui - dabar turėtų būti aišku.Baltų problema tai yra jų raidos - praeities ir dabarties iškilusių prieštaravimų, kuriuos reikia spręsti tiek jiems patiems tiek ir kaimynams, visuma. Ji gali būti suvokiama kaip vidinė arba išorinė jų pačių problema, bei kaip baltų problema ES bei etc. -kaimynams kai kuriems. p Dirgėla be reikalo nuleidžia rankas ir desperatiškai krenta į beviltiškumą - o jo pastabos, kiti taiklūs pastebėjimai (bet ne etiketės) nežiūrint tam tikro nesusigaudymo (daug sąvokų, elementų, daug sąryšių...) sukelto ir situacijos kai kuriuose lt.wikpedijos straipsniuose leidžia tobulinti tekstus. Vikipedija juk yra procesas? Prasmė - etnocentrizmų apčiuopimas, apibūdinimas. p. Dirgėla galėtų konstruktyviai pasidarbuoti ten kur jis tikrai profesionalas - politikoje(-logijoje). Turbo 17:39, 27 Vasario 2006 (EET)

Apie jungimą[redaguoti vikitekstą]

Straipsnis labai ilgas ir labai sunkiai skaitosi. Tokio koks yra, galbūt jo neverta su niekuo jungti. Be to, siūlau leisti jį Turbo taisyti kaip nori nes gi vis viena pažymėtas kaip beviltiškas - dabartinis turinys neatrodo nei aiškus, nei atitinkantis enciklopediškumo kriterijus. Audriusa 09:59, 2 Kovo 2006 (EET)

Dėkui už dėmesį Audriau. Ilgumas - menka bėda, o stilius iš tikro gerintinas -nurodyk, kas tiksliai sunkiai skaitosi. Aš teigiau, reikia šias problemas gerai išdiskutuoti, po to žiūrėti kaip trumpinti. Pagrindinis kriterijus -VP turi būti pateiktos žinios, o kad jos nediskutuotinos - neteigiu gi. Apie šias problemas galima juk ir knygas parašyti. Turbo 17:09, 2 Kovo 2006 (EET)

Pagal planą Tturbo -atliekamas straipsnio trumpinimas -dekompozicija - iškilieji baltai nukelti kitur, o čia neverta palikti -dubliuojasi informacija, be to Dirgėla ryte panaikino nuorodą link Iškiliųjų baltų. Prašau neatstatinėti buvusios versijos. Observer-Lawyer

Tai, kad šitame straipsnyje jokių nuorodų nenaikinau, o tik uždėjau "delete" žymę, nes straipsnis nebuvo tvarkomas nepaisant ilgiausių diskusijų, tačiau dekompozicijos perspektyva man atrodo sukels dar daugiau problemų - ar vietoj vieno beviltiško nesukursim penkių beviltiškų? Bent jau "iškilieji baltai" tai tikrai toks.Dirgela 19:11, 5 Balandžio 2006 (EEST)
Makalyne. Lietuvisku humanitaru pozymiai "Izymus N.N. pasake...". Trinti. Bg 21:09, 15 Balandžio 2006 (EEST)