Aptarimas:Apeliavimas į mases

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Manau, kad čia pateiktus pavyzdžius su abortais ir marihuana irgi reikia perkelti prie teisingo naudojimo, nes iš esmės tai irgi - socialinės normos, ir natūraliai demokratinėje visuomenėje turėų būti elgiamasi pagal daugumos nuomonę DeirYassin 12:28, 13 Lapkričio 2005 (EET)

Demokratinėje visuomenėje ne tam tikra mažuma verčiama elgtis pagal daugumos norą, o mažumai suteikiamos teisė elgtis pagal savo norą, kol tai nepažeidžia daugumos ar kitų mažumų teisių. Kai reikia elgtis pagal daugumos nuomonę - tai jau ne demokratija, o kažkoks totalitarizmas. Taigi, šiuo požiūriu nei abortų, nei marihuanos draudimai dėl daugumos nuomonės netampa socialinėmis normomis, juolab, kad pavyzdžiuose kalbama ne apie socialinius aspektus, o apie teisinius - _drausti_, atitinkamai duotieji pavyzdžiai yra geros iliustracijos, kai apeliavimas į mases naudojamas klaidingai: marihuana ar abortai nelaikytini blogais dėl to, kad dauguma mano, jog tai yra blogis: blogiu jie taptų, esant teisingai argumentacijai, pvz., statistiniams duomenims, bet pavyzdžiuose teigiama, kad jie blogis, kadangi "visi žino" arba "dauguma nepritaria". Teisinga apeliacija į mases būtų pvz., tokia: "Neverta rūkyti marihuanos, nes dauguma mano, kad tai nusikaltimas ir tave gali įskųsti policijai", "Negalima dekriminalizuoti marihuanos - dauguma rinkėjų mano, kad ji kenkia - jei tai padarysime, mūsų daugiau neišrinks į Seimą". --Tractor 13:06, 13 Lapkričio 2005 (EET)
Tik dabar pastebėjau šią žinutę, tačiau Tractor jau atsakė, išsamiai ir teisingai. --193.219.160.2 15:59, 14 Lapkričio 2005 (EET)