Aptarimas:Albinas Lozuraitis

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Nesuprantu, kas čia taip užsisėdęs ant Lozuraičio, kad nuolat atstato, kad jis buvo TSKP narys, nors tai rašyti kvaila, nes tais laikas didžioji dauguma žmonių buvo TSKP nariai. Juk TSKP nariais buvo ir kiti lietuvių to laikotaropio vikipedijoje esantys filosfai: Justinas Karosas, Bronislovas Genzelis, Algirdas Kunčinas, Bronius Kuzmickas, Rolandas Pavilionis, Česlovas Kalenda.Bet apie juos kažkodėl tai nerašoma. Be to, niekaip nesuprantu, kodėl apie Lozuraitį akcentuojama, kad jis sovietinio laikotarpio filosofas - tą patį galima pasakyti apie visus čia mano anksčiau minėtus filosofus. Kodėl nuolat išbraukiama, kad jis yra ir vertėjas, nors jo versto filosofinės knygos, ypač Hegelio "teisės filosofijos paskaitos" - tai trys dideli tomai jau yra pakankamas pagrindas vadinti jį ir vertėju, o išvertė ne vien jas. Kažkas piktybiškai nusiteikęs Lozuraičio atžvilgiu ir tiek. Manau, visiems reikia taikyti vienodus kriterijus.

Dėl vertėjo verta paminėti, o praeities faktų nereikia šalinti str. darant teigiamesniu, kituose straipsniuose, matyt, yra informacijos sragos ir jei galite, prašome papildyti juos informacija, o ne trinti šio straipsnio informacija (kadangi ji yra teisinga). Beveik visus straipsnius galima papildyti naudinga informacija. --Atlantas 09:42, 1 Rugpjūčio 2006 (EEST)

Atlantui - vis vien nesuprantu. Kadangi filosofijos sritį išmanau kiek daugiau negu kitas humanitarines, tai nesuprantu, kaip galima apie kitus filosofus rašyti "filosofas", o vienam - ir būtent Lozuraičiui prikergti etiketę "sovietinio laikotarpio". Taip galima rašyti tik apie jau mirusius iki nepriklausomybės paskelbimo arba po nepriklausomybės paskelbimo nebeužsiiminėjusius aktyvia moksline veikla. Juk ir Justinas karosas yra sovietinio laikotarpio, kartu su Lozuraičiu vienoje katedroje ilga laiką dirbęs ir daug labiau sovietiškas, bet apie jį taip nerašoma. Kartoju: Jeigu rašoma "sovietinio laikotarpio", tai išeina, kad tas autorius po nepriklausomybbės jau nieko neparašė. O juk užtektų vien Lozuraičio 60 puslapių straipsnio Hegelio filosofijos istorijos paskaitų tomams (1999 metai - ką, sovietinis laikotarpis?), kad jo nebegalėtum vadinti 'sovietiniu".

Pateigiu str. tekstą:

Monografijos
  • Socialistinė ideologija. - Vilnius, 1963.
  • Filosofijos pagrindai. 4 knygos. - V.: LAD, 1975.
  • Tiesa ir vertybė. Teorinė ir praktinė antikinės filosofijos orientacija. - Vilnius, 1980.
  • Materialistinio istorijos supratimo pagrindai. - Vilnius, 1985.
  • Metodologiniai marksistinės socialinės filosofijos bruožai. - Vilnius, 1986.
Nėra nei vienos monografijos parašytos nepriklausomybės laikotarpiu, todėl galima teigti, kad buvo sovietinio laikotarpio filosofas. Yra tik svarbesni str., redaktoriaus bei vertėjo darbai. Ir kas čia tokio, kad sovietinio laikotarpio ar gi tai minusas biografijoje (daug Lietuvos žmonių tuo laikotarpiu gyveno ir atliko reikšmingų darbų ar tai reikia trinti?), man asmeniškai atrodo didesnis minusas tai apie ką žmogus rašė, nors gal tuo metu ir nebuvo pasirinkimo. Manau, buvo parašyta „sovietinio laikotarpio marksistinės pakraipos lietuvių filosofas“ pabrėžiant, kad šios pkraipos filosofine veiklą užsiiminėjo būtent sovietmečiu, o šito nenuneigsi. Tačiau dėl bendrumo galima rašyti, kad buvo tik filosofas, o jau pagal darbus matysis ką ir kada rašė.--Atlantas 17:43, 1 Rugpjūčio 2006 (EEST)

Dėl vertimo autorystės[redaguoti vikitekstą]

Knygos 'Halder A. Filosofijos žodynas. – Vilnius: Alma littera, 2002.' vertėjas yra Alfonsas Tekorius.

Pasitikrinti galima čia: A. Filosofijos žodynas Pagarbiai, Kvitas 13:52, 1 Rugpjūčio 2006 (EEST)