Aptarimas:Administracinis vienetas

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Ištryniau kelis pavyzdžius, kurie mano galva nekorektiški: Lietuvos savivaldybės nebuvo sudarytos remiantis dirbtiniais kriterijai - tarp kriterijų pagrindiniai yra ekonominiai-socialiniai, panašiai ir Latvijoje. SAvivaldybės Lietuvoje nėra žemesnio lygmens nei apskritys - jos tiesiog neturi nieko bendro, o apskritys patogumo dėlei buvo sudarytos taip, kad jų ribos atitiktų savivaldybių ribas. Bendrai šitas straipsnis bando aprašyti labai abstraktų reiškinį, todėl netikslumai tiesiog užprogramuoti - tokios sąvokos kaip federacinis administracinis vienetas aplamai neteko girdėti. Po ta pačia sąvoka bandoma patalpinti ir savivalda, ir regionai, ir federacijos subjektai, ir Vyriausybės teritoriniai struktūriniai vienetai, o tai mano galva tik sukelia nereikalingą painiavą. Siūlyčiau šitą straipsnį sutrumpinti ir palikti nuorodas į Regionas Savivaldybė Federacija Konfederacija Unitarinė valstybė.Dirgela 20:21, 28 Gru 2004 (UTC)

Mano žiniomis apskritys yra sudarytos tam, kad prižiūrėtų, kaip jose esančiose savivaldybėse yra laikomasi visos valstybės įstatymų ir konstitucijos. Tiesiogiai savivaldybės nėra pavaldžios apskritims, bet jos yra susiję - tai ką aš čia pavadinau lygmenimis, daugiau turėtų reikšti tai, kad kai kurie administraciniai vienetai gali savo teritorija apimti kelis kitus "žemesnio lygmens" administracinius vienetus. Taip kad pavyzdžiui skaitantysis suprastų, kad JAV yra sudaryta iš 50 valstijų ir 1 apygardos, o Kanada - iš provincijų ir 3 teritorijų, ir tokie vienetai egzistuoja viename lygmenyje - ir tai neatitinka Lietuvos 10 apskričių ir 60 savivaldybių (bei virš 300 seniūnijų) pavyzdžiui, arba Čilės Regionų/Provincijų/Komunų. Tie adnministracinių vienetų lygmenys gal ir nėra oficialus pavadinimas, gal ne visada tinkantis, bet mano nuomone, ganėtinai patogus: nes yra tekę skaityti(ne čia, bet plečiantis wikipedijai gali susidaryti panaši situacija) informacijos apie šalis, kur parašyta, iš kiek ir kokių regionų jos sudarytos, ir nesuprasi, vieno lygmens tai administraciniai vienetai, ar kelių (pvz., prie Lietuvos parašyta "10 apskričių ir 60 savivaldybių", prie Kanados "10 provincijų ir 3 teritorijos" ir panašiai, tad su mažiau žinomomis valstybėmis nesuprasi, vieno lygmens administraciniai vienetai tai minimi, ar kelių. Iš esmės sakyčiau jei kas nors turės laiko, būtų galima sukurti atskirus straipsnius, o šį palikti nuorodoms į tuos straipsnius, kur kiekviena iš administracinių vienetų rūšių būtų plačiau aprašyta. Šitą straipsnį norėčiau palikti kaip paaiškinimą apie lygmenis, nes skirtingose šalyse įvairių rūšių administracinių vienetų lygmenys gali skirtis: pvz., Čilėje tiek regionų, tiek provincijų valdžia yra skiriama "iš viršaus", o savivaldą turintis subjektas yra komuna, lygmeniu ir dydžiu maždaug atitinkanti mūsų seniūniją (ten miestuose jų yra po kelias).

Na, kaip ten buvo su Lietuvos ir Latvijos savivaldybėmis/rajonų savivaldybėmis, tai vis dėl to nemažai lėmė geografiniai interesai: ekonominiais interesais remiantis buvo įsteigtos kurortų savivaldybės, socialiniais/etniniais galbūt Visagino miesto savivaldybė ir panašiai. Vis dėlto nediskutuosiu čia, ne politologas aš :P . DeirYassin 21:05, 28 Gru 2004 (UTC)