Amerikos dievai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Amerikos dievai

Pirmojo leidimo viršelis

Autorius Neil Gaiman
Žanras Maginė fantastika, Americana
UDK: 820-31
Originalus leidimas
Pavadinimas American Gods
Leidykla William Morrow (JAV)
Išleista 2001 m.
Formatas kietais viršeliais
Puslapių 465
ISBN: 0-380-97365-0
OCLC: 46393953
Pirmasis lietuviškas leidimas
Pavadinimas Amerikos dievai
Leidykla Eridanas
Išleista 2004 m.
Vertėja Irmina Domeikienė
Formatas minkštais viršeliais
Puslapių 416
ISBN: 9986-97-101-2

Amerikos dievai – fantastinis 2001 m. Neil Gaiman romanas. Jo žanras yra „Americana“, maginės fantastikos ir mitologijos bei šiuolaikinių mitų mišinys. 2002 m. „Amerikos dievai“ laimėjo Hugo, Nebula, Bremo Stokerio, Locus ir kitas premijas už geriausią romaną. Šiuo metu knyga išversta į daugiau, kaip trisdešimt kalbų. 2017 m. „Starz“ kabelinė televizija pradėjo rodyti knyga paremtą serialą tokiu pačiu pavadinimu, kurį kūrė Bryan Fuller ir Michael Green, o prodiusavo pats Neil Gaiman.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis knygos personažas, kalinys, žinomas tiesiog kaip Shadow Moon, ar trumpiau Shadow (Šešėlis), keliomis dienomis anksčiau termino paleidžiamas iš kalėjimo, kad galėtų dalyvauti eismo avarijoje žuvusių žmonos ir geriausio draugo laidotuvėse. Lėktuve jis susipažįsta su paslaptingu žmogumi, prisistačiusiu kaip Trečiadienis, ir įsidarbina pas jį atlikinėti įvairiausiems pavedimams. Pamažu Šešėlis supranta, kad Trečiadienis iš tiesų yra senovės skandinavų dievo Odino manifestacija (ang. trečiadienis – Wednesday pažodžiui reiškia Odino (Wōden) diena). Bevykdydamas užduotis, jis susipažįsta ir su daugiau tarp žmonių įsimaišiusių vadinamųjų „dievų“, kurie atsiranda ir laikosi dėl žmonių tikėjimo, atsidavimo ir plačia prasme – garbinimo. Tarp jų yra senovės dievai, kaip Horas ar Ostara, ir modernių fenomenų personifikacijos, kaip Žiniasklaida (angl. Media). Senieji dievai silpsta dėl vis maženio žmonių tikėjimo jais ar jų atstovaujamais dalykais, o „naujieji“, įkūnyjantys modernius fenomenus, vis stiprėja ir siekia galutinai išstumti senuosius. Šešėlis su Odinu atsiduria šio konflikto centre.

Leidimai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pirmą sykį knygą 2001 m. Jungtinėje Karalystėje išleido leidykla „Headline“ , o JAV – „William Morrow and Company“. 2011 m. buvo išleista šiek tiek pakoreguota ir autoriaus praplėsta „dešimtmečio sukakties“ knygos versija. „Harper Audio“ išleido dvi audioknygos versijas: 2001 m., skaitytą George Guidall, ir 2011 m. dešimtmečio sukakties versiją, vadinamąją „full cast audiobook“ arba audiodramą, kur kiekvieną personažą skaitė skirtingas aktorius. 2017 m. „The Folio Society“ išleido dar sykį autoriaus pakoreguotą dešimtmečio leidimo versiją, pavadintą „kolekcionieriaus leidimu“.[1]

Taip pat, knyga yra išleista daugiau, kaip trisdešimčia kitų kalbų.

Susiję kūriniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Amerikos dievų“ personažas misteris Nancy, Afrikos mitologijose sutinkamo voro Anansio įsikūnyjimas, figūravo ir kitoje Neil Gaiman knygoje – „Anansio berniukai“ (angl. Anansi Boys).

2011 m. MTV naujienoms Gaimanas minėjo, kad ketina kurti ir tikrą „Amerikos dievų“ tęsinį, kuriame svarbiausią vaidmenį turėtų naujieji šiuolaikiniai dievai. Taip pat jis yra išleidęs du apsakymus apie pagrindinį knygos veikėją Šešėlį. „Slėnio monarcho“ (angl. The Monarch of the Glen) veiksmas vyksta Škotijoje praėjus dvejiems metams po „Amerikos dievų“ įvykių. „Juodas šuo“ (angl. Black Dog) pasakoja apie įvykius Derbišyre praėjus metams.

2017 m. kabelinė televizija „Starz“ pradėjo rodyti serialą „Amerikos dievai“, pastatytą pagal Gaimano knygą.[2] Serialas sulaukė teigiamų įvertinimų, tačiau po pirmojo sezono dėl biudžeto ir kūrybinių nesutarimų su įmone projektą paliko pagrindiniai jo kūrėjai Bryan Fuller ir Michael Green.[3], paskui juos išėjo ir aktorės Kristin Chenoweth (Ostara) bei Gillian Anderson (Žiniasklaida). Kristin Chenoweth žiniasklaidai teigė, kad ji nenorėjo likti pasitraukus Fulleriui ir Greenui.[4] Antrajį serialo sezoną numatoma išleisti 2019 m., pagal skirtingus šaltinius jo kūrimu daugiausia užsiima arba Jesse Alexandere arba pats knygos autorius Neil Gaiman.[4]

2017 m. „Dark Horse Comics“ pradėjo leisti komiksų seriją „Amerikos dievai: Šešėliai“ (angl. American Gods: Shadows).

Nuorodos ir šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]