Amenemis I

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Amenemhetas I)
Amenemis I
Amenemis I
Dvyliktoji Egipto dinastija
Mirė 1962 m. pr. m. e. m.
Egipto faraonas
Valdė ~1991−1962 m. pr. m. e. arba
1938−1908 m. pr. m. e.
Pirmtakas Mentuhotepas IV
Įpėdinis Senusretas I
Vikiteka Amenemis I

Amenemis I (Sehtepibrė, Amenemhatas I, Amenemhetas I, m. apie 1962 m. pr. m. e.) – pirmasis dvyliktosios Egipto dinastijos faraonas. Kadangi Amenemis I nebuvo karališko kraujo, jis ėmėsi įvairių priemonių užtikrinti savo kaip karaliaus valdžią. Valdė apie 1991 m. pr. m. e.1962 m. pr. m. e. Amenemiu jį vadino graikai, Amenemhetu − egiptiečiai. Sosto vardas Sehtepibrė reiškia „tas, kuris nuramina Ra širdį“.

Amenemis I padidino nomarchų galias, reformavo administracinę valdymo sistemą. Jo valdymo laikotarpiu sugrįžta prie piramidžių kompleksų statybos − pastatė 55 m aukščio piramidę (dabar apgriuvusi iki 20 m), sukurta literatūrinių darbų („Neferti pranašystė“). Jis pakeitė sostinės vietą iš Tėbų Aukštutiniame Egipte į Itžtavį Nilo deltoje. Organizavo kampanijas į Nubiją (29-aisiais valdymo metais) ir kovojo su klajokliais Sinajuje, kur buvo eksploatuojamos Egipto vario kasyklos. Pasak „Neferti pranašystės“, Amenemis I buvo Egipto gelbėtoju ir tvarkos atstatytoju po chaoso valstybėje. Istorinės žinios nerodo nieko panašaus į tai prieš pradedant valdyti Amenemiui I. Jis nebuvo prieš tai valdžiusio Mentuhotepo III sūnus ir, egiptologų nuomone, yra minimas viziris Amenemhetas, kuris perėmė valdžią po Mentuhotepo III mirties. Pasak įrašų, jis pastatė įtvirtinimus rytinėje Nilo deltos pusėje Egipto apsaugojimui nuo įsiveržėlių (iš jų neliko nieko). Tas pats buvo padaryta vakarinėje Nilo deltos pusėje, kur piečiau Vadi Natruno rasti šventyklos vartai, anksčiau tvirtovės dalis. Amenemis I buvo nužudytas dvaro sąmokslo metu prieš Sed šventę, kai jo sūnus Senusretas I buvo karinėje kampanijoje Libijoje. Sąmokslas minimas „Amenemio instrukcijoje“ ir „Sinuhės istorijoje“. Su sūnumi Amenemis I buvo koregentais nuo 20-ųjų jo valdymo metų. Amenemis I pastatė piramidę ir laidojimo kompleksą Idži Tavyje, kur ir buvo palaidotas.

Jo sūnus Senusretas I sekė Amenemio I keliu, pastatė piramidę Lište. Tačiau Amenemis II nesilaikė tradicijos ir nepastatė piramidės. Senusreto I piramidė daug panašesnė į šeštosios dinastijos piramides, negu jo tėvo pastatytoji. Manoma, kad Senusretas I ir Amenemis I valdymu dalinosi maždaug 10−12 metų.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • The Oxford Encyclopedia of Ancient Egypt. Tomas I. Red. Donald B. Redford. Oxford University Press, − 2001, p. 68
  • Encyclopaedia Britannica, 2010 01 23
  • Wolfgang Kosack: Berliner Hefte zur ägyptischen Literatur 1 – 12: Teil I. 1 – 6/ Teil II. 7 – 12 (2 Bände). Paralleltexte in Hieroglyphen mit Einführungen und Übersetzung. Heft 9: Die Lehre des Königs Amenemhet I. an seinen Sohn. Verlag Christoph Brunner, Basel 2015. ISBN 978-3-906206-11-0.