Alimas Kasimovas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Alimas Kasimovas

Alimas ir Fergana Kasimovai
Biografija
Pilnas vardasAlim Həmzə oğlu Qasımov
Gimė1957 m. rugpjūčio 14 d. (66 metai)
Azerbaidžanas Noburas, Azerbaidžanas
Žanraimugam, ašik, world
Kūrinių kalbosazerbaidžaniečių
Veiklaatlikėjas, kompozitorius
Instrumentaivokalas, dafas
Aktyvumo metai1977-
Susijusi veiklaFergana Kasimova

Alimas Kasimovas (Alim Qasımov; g. 1957 m. rugpjūčio 14 d.) – Azerbaidžano muzikantas, vienas žymiausių klasikinės mugam muzikos atlikėjų šalyje. Atlikėjas pasižymi vokalinėmis improvizacijomis ir raiška, yra sulaukęs tarptautinio pripažinimo (UNESCO apdovanojimo).

Gimė Noburo kaime, Šemachos rajone, kolūkiečių šeimoje. Pradžioje grojo savadarbiais instrumentais, dainuodavo religinėse ceremonijose, šventėse. Sulaukęs 21-erių metų išvyko į Baku ir pradėjo klasikinės muzikos (mugam) studijas muzikos mokykloje. Baigęs studijas, Kasimovas pradėjo profesionalo karjerą. Nors mugam žanras nebuvo palaikomas tarybinės valdžios, tačiau atlikėjas sugebėjo išpopuliarėti, kuomet 1983 m. kai laimėjo nacionalinį Džabaro Garjagdioglu dainavimo festivalį. Atlikėjui pavyko gauti leidimą koncertuoti užsienyje, jis netrukus susilaukė ir tarptautinio susidomėjimo.

Vėliau Alimas Kasimovas įtraukė Turkijoje paplitusio ašik stiliaus elementų, susidomėjo Nusrato Fateh Ali Chano kūryba. Jis į tradicinį magam atlikimą įnešė ne tik naujas vokalines, bet ir instrumentines improvizacijas. XX a. 10 dešimtmetyje atlikėjas surengė koncertinį turą po Europą, Braziliją, JAV, sugrojo su amerikiečių atlikėju Jeff Buckley. Azerbaidžanui tapus nepriklausoma valstybe, Alimas Kasimovas apdovanotas liaudies atlikėjo ordinu (1993 m.), gavo UNESCO muzikos apdovanojimą (1999 m.). Iš dalies Kasimovo dėka 2003 m. Azerbaidžano mugam muzikinė tradicija įtraukta į UNESCO žodinio ir nematerialaus paveldo sąrašą.

Nuo 1997 m. Alimas Kasimovas koncertuoja su savo dukra Fergana Kasimova. 2005 m. atlikėjas koncertavo Niujorke Yo-Yo Ma sukurtame „Šilko kelio“ projekto koncerte. Vėliau kartu su dukra koncertavo įvairiuose Europos miestuose, Egipte. 2009 m. Kasimovas įtrauktas į knygą „500 įtakingiausių pasaulio musulmonų“.

Diskografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Classical Mugham (1996 m.)
  • The Art of Mugham: Azerbaidjan (1997 m.)
  • The Mugham of Azerbaidjan (1999 m.)
  • The Legendary Art of Mugham (1997 m., su Kasimovo ansambliu)
  • Love’s Deep Ocean (1999 m., su Fergana Kasimova)
  • Central Asian Series, Vol. 6: Spiritual Music of Azerbaijan (2007 m., su Fergana Kasimova)
  • Intimate dialogue (2009 m., gyvo garso albumas; su Fergana Kasimova)

Be to, Alimo Kasimovo muzika panaudota įvairiuose azerbaidžaniečių filmuose.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]