Alevitai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Alevitų pasiskirstymas Turkijoje

Alevitai (turk. Alevi, kurd. Elewî) – religinė, kultūrinė ir pusiau etninė bendruomenė Turkijoje. Skirtingų šaltinių pateikti duomenys apie alevitų skaičių smarkiai skiriasi – nuo 10 milijonų iki 25 milijonų. Alevizmas dažniausiai yra laikomas viena iš daugybės islamo sektų, nors alevitų papročiai, teologija ir filosofija smarkiai skiriasi nuo kitų Islamo pakraipų. Priešingai nei kitų musulmonų, alevitų ritualai dažniausiai vyksta turkų ir kartais kurdų kalbomis. Aleviai nestato mečečių ir vietoje to ritualams renkasi į tradicinius susirinkimų namus, vadinamus cemevi, kuriuose vadovauja vyresnieji žmonės. Į jų ritualus yra integruota daug šokių ir muzikos. Pagrindiniai alevizmo bruožai yra:

  • Meilė ir pagarba visiems žmonėms („Svarbiausias dalykas yra ne religija, bet buvimas žmogumi“)
  • Tolerancija kitoms religijoms ir etninėms grupėms („Jei pakenkei kitam žmogui, tavo atliktos ritualinės maldos yra bevertės“)
  • Pagarba dirbantiems žmonėms („Geriausias garbinimo būdas yra darbas“)
  • Moterų ir vyrų lygybė. Jie meldžiasi vienas šalia kito ir yra praktikuojama monogamija

Moderniajai alevitų teologijai gilios įtakos turėjo humanizmas ir universalizmas. Be religinių aspektų, alevizmas yra glaudžiai susijęs su Mažosios Azijos folklorine kultūra.