Aizsargų Nuopelnų kryžius

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Aizsargų Nuopelnų kryžius
latv. Aizsargu Nopelnu krusts
Valstybė Latvijos vėliava Latvija
Būklė nebeapdovanojama
Aprašas kryžius su juostele

Statistika
Įsteigtas 1927 m.
Pirmas apdovanojimas 1935 m. lapkričio 26 d.
Paskutinis apdovanojimas 1939

Aizsargų Nuopelnų kryžius (latv. Aizsargu Nopelnu krusts) – Latvijos Respublikos žinybinis Aizsargų (latv. Latvijas Aizsargu Organizācija)) apdovanojimas, įsteigtas 1927 m. Apdovanodavo labiausiai pasižymėjusius Aizsargų organizacijos narius, Latvijos karinius, valstybės ir visuomeninius veikėjus, taip pat užsienio piliečius.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apdovanojimo, pavadinto „Garbės kryžius“, nuostatas Latvijos vidaus reikalų ministerija suformulavo dar 1924 m., tačiau jos nebuvo priimtos. O 1927 m. nuostatos buvo priimtos kaip Latvijos sukarintos organizacijos „Aizsargai“ apdovanojimo, kuriuo apdovanodavo organizacijos narius, dirbusius organizacijoje mažiausiai 5 metus už didvyriškus poelgius arba aktyvų dalyvavimą organizacijos veikloje bei puikią parengtį. Taip pat galėjo būti apdovanoti civiliai tarnautojai, velstybės ir visuomenės veikėjai, kariškiai bei užsienio piliečiai.

Latvijos gynėjų organizacijos (Aizsargų) vadovybės siūlymu šalies vidaus reikalų ministras apdovanojimą patvirtino. Kryžiumi apdovanodavo iki 1939 m. kovo 20 d.

Aprašas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Apdovanojimo ženklas buvo baltas ugninis kryžius[1], su raudonu rombu centre, uždėtas ant žalios spalvos ąžuolo šakų vainiko. Raudoname rombe – iš heraldiškai dešinės pusės išnyranti auksaspalvė ranka su auksaspalviu kalaviju.

Kryžius Atvirkščia pusė

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. Ugninis kryžius (latv. Ugunskrusts) – latviškas svastikos pavadinimas.