Airijos kronikos

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
„Olsterio analų“ rankraštis

Airijos kronikos – tai šiuolaikinis pavadinimas hipotetinio bažnytinių analų rinkinio su Airijos istorijos įvykių nuo 432 iki 911 m. e. m. aprašymais. Kronikas kūrė bažnyčių ir vienuolynų neįvardinti metraštininkai.

Keli išlikę analai labai panašūs, pateikiantys įvykių istoriją ta pačia seka ir dėstymu, kol 911 m. juose jau tęsiami atskiri pasakojimai. Tai „Inišfaleno analai“, „Olsterio analai“, „Scoti kronika“, „Klonmaknoiso analai“, „Tigernacho analai“, „Roscrea analai“, „Boilo analai“ ir „Airijos fragmentiniai analai“.

Turinys[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Įvykiai dėstomi atskiruose skyriuose su atskirų metų pavadinimais. Daugelį skyrių tesudaro vienas ar du sakiniai, o kai kurie metai teturi vieną ar du įrašus. Štai per 806 m. Ajonos abatijos antpuolį vikingai išžudė visus jos gyventojus, ir tai kronikoje užrašyta, kaip įprasta, trumpai: „Ajonos bendruomenę išžudė svetimšaliai, tai yra, šešiasdešimt aštuonis (aukų skaičius)“.

Daugelis įrašų Kronikų skyriuose yra nekrologai. Mirties priežastis metraštininkams buvo svarbi kaip mirties „dvasinės kokybės" rodiklis, nes ji tarsi nurodė, ar velionis keliaus į dangų, ar į pragarą.

Po 800 m. vikingų išpuolių aprašymai (kaip paminėtame pavyzdyje) taip pat sudaro didelį skaičių įrašų. Kituose įrašuose minimi astronominių įvykių stebėjimai, pvz., saulės užtemimas, vykęs 512 m. birželio 29 d. Dalis įvykių už Airijos ribų taip pat minimi Kronikose. Kai kurie VIII ir IX a. laikotarpiai iš Anglijos istorijos yra tiksliau nušviečiami, nei Anglosaksų kronikoje.

Mažiausiai iki VII a. vidurio Kronikos buvo datuojamos pagal kalendų (mėnesio pradžios dienų) seką po laisvos sausio 1–osios. Ši schema, kaip ir dauguma pasaulio istorijos joje iki 400 m., daugiausiai rėmėsi romėnų teologo Rufino Akviliečio, kūrusio V a. pradžioje, raštais.

Literatūra[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Charles-Edwards, T.M. (2006). The Chronicle of Ireland. Liverpool University Press. ISBN 0-85323-959-2
  • Evans, N. (2010) The Present and the Past in Medieval Irish Chronicles, Woodbridge & Rochester, Boydell & Brewer

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]