Agatas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Agatas
Samaninis agatas

Agatas – nėra tikras mineralas, tai greičiau mineralo agregatas sudarytas iš įvairių kvarco formų, dažniausiai chalcedono. Agatas – graikiškos kilmės žodis, susijęs su Sicilijos upės Achato (lot. Achates, it. Dirillo, Acate) pavadinimu, kadangi čia pirmiausia buvo rastas.

Agatas turi jam būdingą tekstūrą – koncentriškas įvairių atspalvių juostas. Dažnai agato viduryje būna kvarco drūza. Būna margas, vienspalvis, juostuotas. Plunksniniai, vėduoklių, vamzdelių pavidalo neskaidrūs ar pusiau skaidrūs mineraliniai dariniai primena medžius, samanas, dumblius, rožių žiedus, paukščių plunksnas. Gali būti įvairiausių spalvų: baltas, pilkas, žydras, gelsvas, raudonas, juodas, rudas, oranžinis, rožinis. Samaninis agatas beveik bespalvis, pilkas arba baltos pieno spalvos su žalio chlorito intarpais, panašiais į samanas.

Akmuo juvelyrikoje[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Senovės Egipte iš agato gamindavo karolius, raižydavo šventuosius vabalus skarabėjus. Asirijoje ir Babilonijoje buvo gaminami amuletai, antspaudai. Nepaprastai gražiais agato papuošalais ir namų apyvokos reikmenimis garsėjo senovės graikų ir romėnų meistrai. Iš agato buvo gaminamos statulėlės, vazelės, taurės, tabokinės, auskarai, sagės, kulonai, mozaikiniai papuošalai, puošiami ginklai, balnai.