74181

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
74181 ant jos schemą aprašančio dokumentacijos lapo

74181 buvo pirmasis viename korpuse pateikiamas aritmetinis-loginis įrenginys, pagrindinė procesoriaus dalis.[1] Tai buvo tarpinė evoliucijos stadija tarp 1960 metais paplitusių iš atskirų loginių elementų surinktų kompiuterių ir vėliau pasirodžiusių mikroprocesorių. Iki pasirodant 74181 net ir paprasti kompiuteriai užimdavo po keletą spintų; su šia mikroschema panašius kompiuterius pavykdavo sutalpinti į vieną didesnę spausdintą plokštę.

Turėdama 75 loginius elementus, ši 24 išvadų mikroschema atlikdavo visas pagrindines procesoriaus operacijas: sudėtį, atimtį, loginius veiksmus (ir, arba, ne, xor) bei postūmio operacijas. Pirmuosiuose modeliuose operacija trukdavo 22 ns, greičiau nei to meto iš diskretiškų elementų surinktose mašinose, nors šiuolaikiniais mastais ir gana ilgai. Įskaitant visus galimus variantus, schema atlikdavo 16 aritmetinių bei 16 loginių operacijų. 74181 žodžio ilgis buvo 4 bitai (vienas dešimtainis skaitmuo jei naudojamas dvejetainis-dešimtainis kodas), tačiau jungiant keletą mikroschemų buvo galima kurti bet kokio reikiamo žodžio ilgio aritmetinius įrenginius. Mikroschema neatlikdavo tik daugybos bei dalybos operacijų, kurios ir vėlesniuose procesoriuose po to dar ilgai buvo tiesiog programuojamos kaip algoritmo dalis. Neturėdamas registrų ir kitų kompiuteriui būtinų dalių 74181 nebuvo savarankiškas procesorius.

Vienu metu plačiai naudota įvairiuose kompiuteriuose, šiuo metu 74181 komerciškai nebenaudojama. Tačiau dėl didelės fundamentalios reikšmės ji vis dar dažnai minima bei nagrinėjama įvairiuose straipsniuose bei vadovėliuose, taip pat naudojama studentų laboratoriniuose darbuose.[2]

Išnašos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. 'Computer Structures: Principles and Examples' Archyvuota kopija 2009-11-24 iš Wayback Machine projekto. C. Gordon Bell page 63: "The earliest and most famous chip, the 74181 arithmetic logic unit (ALU), provided up to 32 functions of two 4-bit variables."
  2. Straipsnis, aprašantis kaip naudoti 74181 studentų laboratoriniuose darbuose