Širdis (knyga)

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Širdis

2011 m. lietuviško Alma littera leidimo viršelis

Autorius Edmondo De Amicis
Šalis Italija
Žanras Literatūra vaikams
UDK: 850-32
Originalus leidimas
Pavadinimas Cuore
Šalis Italija
Kalba italų
Leidykla Emilio ir Giuseppe Treves
Išleista 1886 m.
Pirmasis lietuviškas leidimas
Pavadinimas Širdis
Leidykla Tėvynės mylėtojų draugija, JAV
Išleista 1915 m.
Vertėjas Matas Grigonis (iš rusų k.[1])
Puslapių 362
OCLC: 1632199

Širdis (it. Cuore) – italų rašytojo Edmondo De Amičio romanas vaikams, pirmą kartą išleistas Italijoje 1886 m. Tai žymiausias rašytojo kūrinys, atnešęs jam šlovę visame pasaulyje.

Romanas parašytas berniuko Enriko dienoraščio forma, ištisinio siužeto beveik nėra. Knygą sudaro atskiri pasakojimai apie Enriko klasės draugus, jų tėvus ir kilnius žmonių poelgius. Knygoje stipri itališkojo nacionalizmo dvasia, aukštinama šalies vienybė ir stiprybė. Taip pat gausu pamokymų, kaip reikėtų elgtis įvairiose gyvenimo situacijose.

Svarbi romano dalis – vadinamieji mėnesiniai apsakymai, kuriuos Enrikui ir jo klasės draugams kiekvieną mėnesį duoda nusirašyti jų mokytojas. Apsakymų centre – kilnūs vaikų poelgiai, pasiaukojimas dėl tėvynės, šeimos ir kitų žmonių gyvybės.

Knyga išversta į daugelį pasaulio kalbų. Lietuviškai „Širdis“ pirmą kartą pasirodė 1915 m. Vertėjas – Matas Grigonis. 19291930 m. pasirodė Jono Jablonskio vertimas. 1989 m. pasirodė naujas Algimanto Gudaičio vertimas. Iš viso Lietuvoje ši knyga perleista septynis kartus.

Nuorodos ir šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]