Šablono aptarimas:Lietgyv

Page contents not supported in other languages.
Straipsnio aptarimas iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.

Siūlomas šablonas Lietuvos gyvenvietėms (apytikriai, turinčiomis 100-5000 gyventojų), kuriame būtų pateikta esminė informacija apie įvairius objektus. Idėja yra patalpinti vietoje po pirmosios pastraipos, kairiau 'ltgyv' šablono, kad nepersidengtų su pastaruoju. Preliminariai šablonas atrodytų maždaug taip (užpildytas):

Statiniai, atminimo objektai bažnyčia, vienuolynas, koplytstulpiai, kapinės, paminklai ir pan.
Kasdienių poreikių įstaigos parduotuvė, baras, restoranas, kavinė ir pan.
Įmonės verslo, paslaugų, labdaros, žemės ūkio ir kt.
Švietimo, ugdymo ir mokslo įstaigos lopšelis, darželis, mokykla, insitutas
Kultūros įstaigos kultūros namai, muziejus, kultūros centras ir pan.
Paštas, banko filialas
Gydymo ir globos įstaigos, vaistinės

Dešiniajame stulpelyje įrašai būtų konkretūs (t.y. tokia ir tokia bažnyčia ir pan.). Lentelės spalvas reikėtų dar suderinti papildomai, taip pat ir pridėti simboliukus (pvz., prie pašto ir banko - tipišką pašto trimitą geltoname fone ir monetą).

Gamtos paminklus ir objektus siūlyčiau lentelėn nedėti, verčiau aprašyti žemiau jos. Taip pat galima į lentelę įtraukti galbūt kitas eilutes ar objektų grupes. Siūlau diskutuoti.

Šablonas būtų naudojamas taip, kad įrašius į eilutę reikšmę, ji rodoma, o jeigu eilutė tuščia - tuomet nerodoma (panašiai kaip 'ltgyv' šablonas). Taigi siūlau diskusiją. Jeigu vikinautai nuspręs, kad lentelės nereikia – ramia sąžine atsisakysiu idėjos :). CD 12:14, 2007 rugsėjo 6 (EEST)

Atsiliepimai[redaguoti vikitekstą]

Iš esmės nieko prieš tokį šabloną, tik reikėtų nustatyti kažkokius reikšmingumo kriterijus, pvz. įmonių eilutei, o gal jos išvis nereikia, nes tai santykinai greitai kintanti informacija, bus sudėtinga kontroliuoti pasikeitimus (ir anoniminius pakeitimus taip pat iš reklamos aspekto) kai gyvenviečių yra didelis skaičius. --Mea 12:39, 2007 rugsėjo 6 (EEST)

Aš už šablonines lenteles, nes tada mažiau reikia galvoti, ką parašyti - klausimai jau sudėti. O gal kairiąją pusę iš viso galima pakeisti simboliukais, yra juk net tarptautinė jų sistema. Be to, reiktų pagalvoti ir apie šablono ltgyv praplėtimą, kaip yra vokiečių ar prancūzų vikipedijose - su pašto ir NUTS arba LAU indeksais, altitude ir t.t.--Lazdynas 12:46, 2007 rugsėjo 6 (EEST)
Kas yra LAU ir NUTS? Dėl pašto kodo tai galima pasvarstyti, ar rašyti 'ltgyv' šablone (ir kiekvienai gyvenvietei), ar 'lietgyv' tais atvejais, kai gyvenvietėje yra paštas. Dėl įmonių beveik sutinku. Simboliukų tarptautinė sistema - kur ją rasti? CD 13:32, 2007 rugsėjo 6 (EEST)
Labai gerai; abejonės dėl eilučių kur potencialiai gali būti nemažai objektų, pvz., "statiniai, atminimo objektai". Juos manau būtų geriau aprašyti straipsnio tekste, o lentelėje palikti tik objektus, kurių potencialiai bus nedaugiau poros trejeto. Įmonėms siūlau paprastą apribojimą - didžiausias pagal dirbančiųjų skaičių, jei tokia info yra pasiekiama.--Dirgela 21:32, 2007 rugsėjo 6 (EEST)
Pirmiausia siulau pradeti nuo geografinės padeties, bei teritorinio suskirstymo: kur,koks rajonas, savivaldybė, gyventojų skaičius, tautinė sudėtis ir t. t. Taip pat siulau labiau apibendrinti pavadinimus ir juos susieti. Pavyzdziui vietoj "statiniai, atminimo objektai" galima "Kulturos paveldo objektai"; "Kasdienių poreikių įstaigos" - "Prekyba ir paslaugos" (cia ir pastas bei bankų filialai; "Įmonės bei ūkio aptarnavimo šakos" Prie kultūros įstaigų - pridėkite bibliotekas; Vietoj gydymo - "Sveikata ir socialinė apsauga". Taip pat siulyciau prideti organizacijas ir bendruomenes, t. y. religinės bei jaunimo, moterų ir kt. nevyriausybines organizacijas, klubus, bendrijas, draugijas ir kt.--Astek 12:56, 2007 rugsėjo 7 (EEST)
Geografinė padėtis ir adm. skirstymas yra 'ltgyv' šablone, nereikia persidengti. Dėl kitų pasiūlymų – tai svarstytini variantai, idėjos neblogos. CD 13:22, 2007 rugsėjo 7 (EEST)

Aš manau, kad nereikia persistengti su tais šablonais. Jau ir taip kaimų str. pilna šablonų (ltgyv, navigacija, didgyvenvietės, dar stubai) o tekste visai nedaug info. Geriau kad šablone būtų tik skaitmeninė ir geografinė info, o visa kita - tekste. * Hugo ¿díme? 18:17, 2007 lapkričio 25 (EET)

Manau, kad jeigu būtų sprendimas šabloną taikyti tik tais atvejais, kai pildomos bent 3 eilutės – tai persistengiama nebūtų. Tokio šablono privalumas – gyvenvietėse su „daug eilučių“ lengviau aptikti dominančią informaciją (apie architektūrą, švietimą ir pan.). CD 09:44, 2007 lapkričio 26 (EET)

Simboliukai geriausia kad būtų scheminio pobūdžio, lengvai atpažįstami:

  • statiniai ir atminimo objektai - pastatas (pvz., 3-4 kolonos ir trikampis stogas), kryžius ♰
  • kasdienių poreikių įstaigos - pirkimų vežimėlis, puodelis ☕
  • įmonės - ⚒
  • švietimo ir mokslo įstaigos - atversta knyga ar rašanti ranka ✍, ar arba ir koks nors aukštojo mokslo simbolis (pvz., atomo struktūra ⚛)
  • kultūros įstaigos - teatro kaukės, nata ♫
  • paštas, bankas - pašto trimitas ar vokas ✉ + ar koks kitas pinigas (simboliška moneta)
  • gydymo įstaigos - Eskulapo gyvatė

Simbolių alternatyva gali būti ir iš čia: [1]