Čveneburiai

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Čveneburiai
Gyventojų skaičius ~500 000
Populiacija šalyse Turkija Turkija:

Kalba (-os) turkų, gruzinų
Religijos sunitai
Giminingos etninės grupės adžarai, kiti gruzinai

Čveneburiai (gruz. ჩვენებური 'savi, vieni iš mūsiškių', turk. Çveneburi) – etninė grupė dabartinės Turkijos teritorijoje, kilusi iš gruzinų. Žodis čveneburi yra čveneburių autonimas.

Čveneburiai yra musulmonai, kaip ir jiems giminingi lazai. Dėl religinių skirtumai čveneburiai gana atitolę nuo gruzinų krikščionių. Skirtingai negu lazai, dauguma jų į Turkijos teritoriją (Ponto apylinkes) atsikraustė antroje XIX a. pusėje. Jie ilgai išlaikė gruzinų kalbą ir gruzinų kultūrą, bet dėl vedybų su kitataučiais čveneburiai ėmė asimiliuotis ir perimti turkų kalbą.

Čveneburiai į Turkiją atvyko trimis bangomis:

  • Pirma banga buvo 1828-1829 m. Rusijos-Turkijos karo metu ir po jo.
  • Antroji banga buvo po 1877–1878 m. Rusijos-Turkijos karo. Joje emigravo gruzinai musulmonai iš Gruzijos sričių su didele musulmonų dalimi - iš Artvino, Adžarijos, Ardahano, Samcchės, Žemutinės Gurijos. Po šio persikraustymo daugelyje Gruzijos sričių nebeliko musulmonų.
  • Trečioji banga buvo 1921 m., kai Turkija atsisakė pretenzijų į Adžariją. Tada išvažiavo turkiškai kalbantys musulmonai iš Viršutinės Adžarijos.

Manoma, kad gruzinų musulmonų Turkijoje gali būti nuo 0,5 iki 1,5 mln., kurių dauguma dabar gyvena Trabzone, Samsune, Ordu, Sinope, taip pat Bursoje ir Stambule.