Čokutas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Japoniški VI–VII a. (Kofun laikotarpis) tiesūs kalavijai.

Čokutas, čokuto (angl. chokutō; jap. 直刀 'tiesus kalavijas') – tiesus vienašmenis japoniškas kalavijas, kokie buvo naudojami Japonijoje iki X a.[1] Čokutai buvo pėsčiųjų kalavijai, naudojami duriamosioms ir kertamosioms atakoms, juos nešiojo pakabintus prie juosmens.[2]

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Čokutai yra ankstyviausi kalavijai Japonijos kalavijų istorijoje. Jie buvo sukurti dar prieš Japonijoje kalavijų kaldinime imant naudoti diferencinį atleidimą. Čokutų geležtės būdavo hira-zukuri ir kiriha-zukuri tsukurikomi stilių, kuo šie kalavijai smarkiai skyrėsi nuo vėlesniųjų kalavijų tačių ir katanų geležčių, kurios retai buvo tokių stilių. Čokutų skiriamasis bruožas buvo tiesios geležtės, panašios kaip senovinių kalavijų Kinijoje Trijų valstybių laikotarpyje. Čokutų geležtės labai panašios į shikomizue (užmaskuotų lazdų kalavijų) geležtes, tad jas neretai painioja.

Lenktos kalavijų geležtės atsirado kartu su kalavijais, tačiau Azijoje ir Viduriniuose Rytuose jos paplito kartu su Mongolų imperija. Kamakuros šiogūnato kariai japonai, susidūrę su mongolais tiesiogiai įsitikino lenktų kalavijų geležčių efektyvumu ir mirtinumu. Ėmusios plisti pradžioje silpnai lenktos geležtės ėmė palaipsniui išstumti tiesias čokutiškas geležtes, ypač kai buvo įsitikinta jų efektyvumu raitosiose kirstynėse.

Nykimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kofuno laikotarpio čokutų kaip ir daugelis kitų to meto kalavijų buvo veiksmingumas buvo pagrįstas geležtės mase. Čokutais daugiausia kirsdavo, o ne durdavo. Plintantys katanos tipo kalavijai su vienašmene lenkta geležte ir tobulesne gamybos technologija paskatino tobulesnių fechtavimo technikų (pvz., iaidō) atsiradimą.

Išliko labai nedaug pilnų čokutų komplektų. Jų pakako perprasti čokutų įvairovę, kuri visada sekė kiniškų ir korėjietiškų kalavijų modelius. Tai matyti viename paskutinių Kofuno laikotarpio japoniškų kalavijų tipų – vienašmeniuose warabitetō (jap. 蕨手刀).

Galerija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]