Utėlės

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Phthiraptera
Galvinė utėlė (Pediculus humanus capitis)
Galvinė utėlė (Pediculus humanus capitis)
Mokslinė klasifikacija
Karalystė: Gyvūnai
( Animalia)
Tipas: Nariuotakojai
( Arthropoda)
Klasė: Vabzdžiai
( Insecta)
Poklasis: Sparnuotieji
( Pterygota)
Būrys: Utėlės
( Phthiraptera)

Utėlės (Phthiraptera) – vabzdžių (Insecta) klasės būrys, kuriam priklauso žmonių ir gyvulių ektoparazitai, mintantys krauju, oda, ir platinantys infekcines ligas. Vabzdžiai smulkūs, besparniai, plokšti. Kūno spalva nepastovi, nes per kutikulą persišviečia į žarnyną įčiulptas kraujas, kuris, priklausomai nuo suvirškinimo laipsnio, būna vienokio ar kitokio atspalvio. Galva siauresnė už krūtinę ir nuo jos atskirta kaklu. Krūtinės segmentai susilieję į krūvą. Burnos organai duriamieji. Kojos trumpos, tvirtos, čiumpamosios. Pilvelis platesnis už krūtinę. Kūnas apaugęs šereliais ir plaukeliais.

Utėlės skirstomos į 4 pobūrius: Anoplura, Rhyncophthirina, Ischnocera, Amblycera. Paskutiniai trys pobūriai kartais laikomi vienu pobūriu – pūkagraužiais (Mallophaga).

Lietuvoje paplitusios dvi šeimos: žmoginės utėlės (Pediculidae) ir gyvulinės utėlės (Linognathidae). Iš žmoginių utėlių žinomos: galvinė (Pediculus capitis), drabužinė (Pediculus vestimenti), kirkšninė utėlė (Pthirus pubis), iš gyvulinių – kiaulinė (Haematopinus suis), šuninė, avinė, galvijinė utėlė.

Kirkšninė utėlė (Pthirus pubis)

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]