Ulongas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
(Nukreipta iš puslapio Ulun)
Susukti ulongo arbatos lapeliai

Ulongas – dalinės fermentacijos arbata kilusi iš Kinijos. Taivanas yra antras po šios arbatos tėvynės pagal gamybos apimtis. Nuo kitų arbatos rūšių skiriasi fermentacijos trukme – oksidacija sustabdoma etape, esančiame maždaug tarp žaliosios ir juodosios arbatos. Procesas užtrunka 2–3 dienas.[1] Išvertus iš kinų kalbos ulongas reiškia juodojo drakono arbata.[2] Kokybiška arbata pasižymi išsiskiriančia išvaizda – lapeliai būna susukti į kamuoliukus, kurie arbatą užplikius išsiskleidžia.

Gamyba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ruošiant šią arbatą pagal kinišką tradiciją svarbu, kad arbatmedžio lapai nebūtų nuskinti per anksti, o nuskinti – perdirbami nedelsiant. Lapai vytinami saulėje, po to nestipriai kratomi bambuko krepšiuose tam, kad lapelių kraštai apsitrintų ir suminkštėtų. Tuomet jie iškrečiami ir tolygiai paskirstomi ant padėklų, kad apdžiūtų ir pagelstų. Lapo kraštai paruduoja – patrinto lapo cheminės medžiagos reaguoja su deguonimi – vyksta fermentacija. Ji stabdoma praėjus 12–20 % viso fermentacijos laiko, lapus kaitinant aukštoje temperatūroje.[3] Taivane fermentuojama ilgiau, todėl jų arbata yra tamsesnė, o kiniška – gelsva. Po kaitinimo lapai yra susukami ir tai yra galutinė jų forma.[4]

Ulongo arbata neretai aromatizuojama pridedant įvairių žiedlapių (chrizantemų, jazminų ar kitų) ir eterinių aliejų. Yra ir ulongų aromatizuotų pieno garais.

Paruošimas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Vandens temperatūra – 90–100 °C. Kad arbata iškart neatšaltų, indas turi būti pašildytas. Šiai arbatai idealūs yra Jiksing molio indai. Geriausi rezultatai pasiekiami naudojant šaltinio vandenį, nes jame esančios mineralinės medžiagos suteikia arbatai savito skonio.

Išnašos ir šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]