Thomas Hylland Eriksen

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Thomas Hylland Eriksen
Thomas Eriksen (2011)
Gimė 1962 m. vasario 6 d. (62 metai)
Oslas, Norvegija
Gyven. vieta Norvegija
Tautybė Norvegas
Pilietybė Norvegijos
Sritis Antropologija
Organizacijos Oslo universitetas
Pareigos Profesorius
Alma mater Oslo universitetas
Vikiteka Thomas Hylland Eriksen

Thomas Eriksen (norv. Thomas Hylland Eriksen, gimė 1962 m. vasario 6 d.) yra norvegų antropologas. Jis šiuo metu yra socialinės antropologijos profesorius Oslo universitete, 20152016 metais socialinių antropologų Europos asociacijos prezidentas, Norvegijos mokslo ir laiškų akademijos narys. Tarptautiniu mastu jis labiausiai žinomas dėl tyrimų apie etniškumą, nacionalizmą, globalizaciją.

Biografija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Thomas Eriksen gimė Norvegijos sostinėje Osle, studijavo Oslo universitete. Studijų metu atliko antropologinius tyrimus Trinidade ir Mauricijuje. Jo tyrinėjimo sritys buvo identitetas, nacionalizmas, globalizacija bei tapatybės politika. T. Eriksen 1991 metais įgijo politikos daktaro laipsnį, o 1995 m. tapo profesoriumi, būdamas 33 metų. Nuo 1993 iki 2011 metų jis buvo žurnalo „Samtiden“ redaktorius.

Didžioji dalis Thomas Eriksen darbų buvo skirti populiarinti socialinę antropologiją ir perteikti kultūrinio reliatyvizmo pagrindą, taip pat Norvegijos nacionalizmo kritiką viešuose Norvegijos debatuose. Jis yra parašęs vadovėlį, naudojamą įvadinėse socialinės antropologijos paskaitose daugelio Skandinavijos universitetų. Anglų kalba parašyta knyga „Small Places – Large Issues“ yra išversta į daugelį kalbų bei naudojama ir kitose šalyse. T. Eriksen dažnai prisideda prie straipsnių rašymo Skandinavijos laikraščiuose.

Thomas Eriksen buvo kandidatas į Norvegijos Liberalų partiją.[1] Per 2011 ir 2013 metų rinkimus jis buvo Norvegijos Žaliųjų partijos kandidatas.

Nuo 2004 iki 2010 metų T. Eriksen vadovavo tarpdisciplininei tyrimų programai CULCOM (angl. Cultural Complexity in the New Norway) Oslo universitete. Programinėje formuluotėje jis teigė, kad pagrindinis tikslas buvo „perpiešti Norvegijos žemėlapį“ tam, kad ji atitiktų pasaulines realijas. Knygoje „Society“ (2010) yra reziumuoti empiriniai rezultatai ir teorinės perspektyvos, gautos iš CULCOM.

Viena Tomo Eriksono citata projekte CULCOM tapo pagrindiniu atspirties tašku 1518 puslapių manifestui, parašytam Anders Behring Breivik, kuris buvo 2011 m. teroro išpuolių Norvegijoje kaltininkas, bei jo gynybinei kalbai per 2012 metų teismo procesą.[2][3][4][5][6]

Thomas Eriksen dažnai duoda interviu apie Anders Behring Breivik teismo procesą, nes yra gynybos liudytojas.

T. Eriksen 2011 metais gavo dotaciją iš Europos mokslinių tyrimų tarybos. Jis dabar vadovauja tyrimui apie tris didžiąsias globalizacijos krizes – ekonomika/finansai, aplinka/klimatas ir identitetas/kultūra. Šis projektas yra ir lyginamasis, ir tarpdisciplininis. Jis buvo pradėtas 2012 metų pabaigoje ir bus pabaigtas 2017 metais.

Akimirkos tironija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Akimirkos tironija“ įrodinėja, kad lėtas laikas tampa vis didesne prabanga šiame informacijos amžiuje. Tai objektyvus, gausybe pavyzdžių paremtas diagnostinis mūsų skubėjimo eros įvertinimas. Knyga atskleidžia, kaip tokie reiškiniai kaip muilo operos, korespondencija, jaunimo kultūra, reklama ir „laisvas darbo grafikas“ paklūsta logikai, pagrįstai informacinėmis technologijomis, ir kaip šie reiškiniai susiję su moderniosios visuomenės istorija. Tuo pačiu atveriami technologijomis pagrįstos šių dienų visuomenės prieštaravimai.

Atrinkti kūriniai anglų kalba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • Us and Them in Modern Societies (1992).
  • Ethnicity And Nationalism (1993/2010) plačiai išversta.
  • Small Places – Large Issues (1995/2010) plačiai išversta, graikų kalba Μικροί τόποι, μεγάλα ζητήματα Archyvuota kopija 2014-09-11 iš Wayback Machine projekto..
  • Common Denominators: Ethnicity, Nationalism and the Politics of Compromise in Mauritius (1998).
  • A History Of Anthropology (2001, su F. S. Nielsen, antra versija 2013) Išversta į portugalų, arabų, norvegų, švedų kalbas.
  • Tyranny of the Moment: Fast and Slow Time in the Information Age (2001).
  • Globalisation: Studies in Anthropology (2003).
  • What Is Anthropology? (2004) plačiai išversta.
  • Engaging Anthropology: The Case For A Public Presence (2006).
  • Globalization: The Key Concepts (2007, antra versija 2014).
  • Flag, Nation and Identity in Europe and America (2007).
  • Paradoxes of Cultural Recognition (2009).
  • A World of Insecurity (2010).
  • Fredrik Barth: An Intellectual Biography (2015).

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]