Temblekės akvedukas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Temblekės akvedukas
Pasaulio paveldo sąrašas

Vieta Meksika
Tipas Kultūrinis
Kriterijus i, ii, iv
Pasaulio paveldo emblema Nuoroda (angl.) (pranc.): 1463
Regionas** Lotynų Amerika ir Karibai
Įrašymo istorija
Įrašas 2015  (39 sesija)
Temblekės akvedukas šalies/regiono žemėlapyje
Vikiteka: Temblekės akvedukas
* Pavadinimas, koks nurodytas UNESCO sąraše.
** Regionas pagal UNESCO skirstymą.

Temblekės akvedukas arba Tėvo Temblekės akvedukas (isp. Acueducto del Padre Tembleque) – akvedukas, esantis Meksikoje, Hidalgo ir Meksiko valstijose, tęsiasi 45 km (nuo Sempoalos iki Otumbos). Pavadintas pranciškonų vienuolio Fransisko de Temblekės garbei.

Akvedukas įrengtas tarp 1553 ir 1570 m. Jis prasideda Tekachetės ugnikalnio pašlaitėje, netoli Sempoalos ir tęsiasi 45 km iki Otumbos. Didžiuma akveduko įrengta žemės paviršiuje, bet vietomis įrengtos požeminės šachtos bei antžeminės arkados, kertančios slėnius. Tokių arkadų yra trys – jos sudarytos atitinkamai iš 46, 13 ir 67 arkų. Pastaroji arkada, kertanti Papalotės upę, yra aukščiausia (iki 38,75 m aukščio). Temblekės vandens sistemą taip pat sudaro vandens saugyklos, nutekamieji kanalai. Vandens sistemos statybas organizavo pranciškonai, o statė vietiniai indėnai ir metisai. Akvedukas gerai išlikęs iki šių laikų, o viena jo dalis tebenaudojama pagal paskirtį.[1]

2015 m. Temblekės akvedukas kaip išskirtinis romėniškos ir Mezoamerikos vandens reguliavimo tradicijų vaisius įtrauktas į pasaulio paveldo sąrašą.

Šaltiniai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]