Sviteris

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Sviteris

Sviteris (iš angl. sweater 'megztinis', iš to sweat 'prakaituoti') - per galvą užsivelkamas ilgarankovis megztinis, paprastai storas ir šiltas, su aukšta apykakle, dažnai atverčiama dviem ar trim sluoksniais. Apykaklė gali būti prigludusi prie kaklo arba priekyje gali būti laisva, nulinkusi pirmyn.

Sviteriai mezgami virbalais ar vąšeliu (kartais - mezgimo mašina) iš storų ar vidutinio storio vilnonių ar pusvilnonių siūlų. Apykaklė ir rankogaliai mezgami tampriu mezgimu. Priekinė pusė paprastai raštuota.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sviterio fasonas susiformavo XIX a. viduryje iš tradicinių Šiaurės Europos kasdienių drabužių. Pradžioje, XIX a. pabaigoje, vilnoniai megzti sviteriai paplito kaip drabužiai svoriui mesti. Gydytojai rekomenduodavo mankštintis vilkint sviterius, kurie stiprino prakaitavimą (angl. sweat 'prakaitas').

Netrukus šį drabužį, kuriam nereikėjo šaliko, įvertino jūrininkai. XX a. pradžioje sviteris paplito kaip žiemos sporto šakų (slidinėjimo, čiuožimo) sportinė apranga. XX a. 3–8-tą dešimtmečius sviteriai daugelyje šalių tapo karinės aprangos (lakūnų, jūrininkų, povandeninių laivų įgulų narių) dalimi.

XX a. 4-tą dešimtmetį Koko Šanel sviterį įvedė į aukštosios mados pasaulį - ji išpopuliarino moteriškus sviterius. Tačiau sviteriai „moteriškėjo“ gana lėtai, kol 6-7-tą dešimtmečius juos sparčiai išpopuliarino Merlin Monro, Holivudo režisierius Edas Vudas (Ed Wood) ir Hju Hefnerio (Hugh Marston Hefner) „Playboy“ imperija. Tuo metu anglų kalboje net atsirado nauja sąvoka angl. sweater girl - 'mergina su gražia krūtine'.[1]

XX a. 8-tą dešimtmetį ėmus plisti sintetiniams audiniams sviterių iš natūralios vilnos populiarumas ėmė smukti. Bet tuo metu pasirodė iki šiol populiarūs akriliniai sviteriai.
Nauja susidomėjimo sviteriais banga 9-tą dešimtmetį atsklido iš Rytų Europos, kur mezgimas buvo labai populiarus, buvo leidžiama daug mezgimo žurnalų ir buvo galima nusipirkti mezgimo mašinų. Tarybų Sąjungoje nuo 8-to dešimtmečio pabaigos sviterių mezgimas irgi buvo labai populiarus, tai buvo būdas įsigyti originalų, individualų drabužį.

Sviteriai dabar[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Sviteriai populiarūs iki šiol. Jie patrauklūs reljefiniais ar spalviniais raštais, šiltumu, jaukumu, apykaklė išryškina kaklą. Visa tai traukia drabužių dizainerius.

Sviteriai paprastai nešiojami su džinsais, storo audeklo sijonais. Pailgintas sviterio modelis yra sviteris suknelė. Vilkint sviterį vėsiu oru galima vaikščioti atsisagsčius striukę ar paltą.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. sweater girl. In: Webster's Third New International Dictionary, Unabridged. Merriam-Webster, 2002. (2 Aug. 2010)