Spore

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Spore
Kūrėjas Maxis
Leidėjas Electronic Arts
Dizaineris {{{dizaineris}}}
Kompozitorius {{{kompozitorius}}}
Išleidimo data {{{išleidimo data}}}
Žanras (-ai) Dievo žaidimas, simuliatorius, realaus laiko strategija
Režimas Vieno žaidėjo, kelių žaidėjų
Reitingai BBFC: PG
CERO: A
ESRB: E10+
OFLC: PG
PEGI: 12+
Platforma Microsoft Windows, Mac OS X, iPhone
Versija 1.06.0000
Variklis
Platinimas DVD-RW
Licencija {{{licencija}}}
Pirmtakas {{{pirmtakas}}}
Kitos dalys
SPORE.com

Spore2008 m. kompiuterinis žaidimas, evoliucijos strateginis simuliatorius, skirtas AK, Mac OS X bei iPhone. Žaidimą sukūrė „Maxis“, kūrėjų komandos vadovas Will Wright. Šis žaidimas pasižymi labai didele žaidimo laisve, kadangi žaidėjo valdomi gyvūnai ar civilizacija gali tobulėti pasirinkta linkme. Žaidime nėra konkretaus galutinio tikslo. „Spore“ žaidime simuliuojama evoliucija nuo mikrobinio lygio iki galaktinės civilizacijos. Dažnai apibūdinamas kaip „dievo žaidimas“, kadangi žaidėjas tampa dievu ir kuria gyvus organizmus nuo pagrindų. Žaidime naudojama inovacija − procedūrinis generavimas, kuris, pvz., naudojamas sukurti unikalų judėjimą kiekvienam gyvūnui pagal jo sandarą.

Žaidimo metu kiekvienoje fazėje egzistuoja progreso juosta, kurios pabaigoje pereinama į kitą fazę. Saugoma kiekvienos fazės įvykių − laiko istorija. Žaidėjas gali rinktis kaip jis sieks dominavimo − taikiu būdu (sudarinėdamas aljansus, pirkdamas) ar kariaudamas su kitais gyvūnais ir civilizacijomis.

Žaidimo fazės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ląstelinė (mikrobinė) fazė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Ląstelinėje arba mikrobinėje fazėje kuriamas organizmas gyvena vandenyje su kitais organizmais. Organizmas turi maitintis ir vengti priešiškų organizmų − mikrobų. Pasirenkama, ar organizmas bus plėšrūnas, ar augalėdis. Dažnai ši fazė apibūdinama kaip „Pac-Man“ arba „Snake“ žaidimai, kur reikia maitintis ir saugotis, kad organizmo nesuvalgytų plėšrūnai. Suvalgius tam tikrą kiekį maisto, galima panaudoti poravimosi signalą, susirasti partnerę ir padėti kiaušinį. Tada žaidėjas perkeliamas į organizmo redaktorių, kuriame galima pagal turimus DNR taškus ir rastas kūno dalis formuoti organizmą. Organizmas su kiekviena karta auga, o pasiekus tam tikrą lygį, jam susiformuoja smegenys. Jis palieka vandens pasaulį ir išlipą į krantą, prasideda gyvūno fazė.

Gyvūno fazė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gyvūno kūrimo langas

Panaši į ląstelinę fazę − reikia valdyti gyvūną ir padėti jam maitintis, rinkti kūno dalis gyvūno formavimui. Tenka konkuruoti su kitais gyvūnais, saugotis plėšrūnų ir poruotis. Jei gyvūnas plėšrūnas, jis turi išnaikinti tam tikrą kitų rūšių skaičių bei taip evoliucionuoti. Pasiekus tam tikras ribas didėja smegenys ir galiausiai gyvūnas suformuoja gentį.

Gentinė fazė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gentinė fazė.[1] Atliekamas procedūriškai generuotas šokis.

Tada, kai žaidėjo gyvūno smegenys evoliucionuoja pakankamai, jis patenka į gentinę fazę. Šioje fazėje sustoja fizinis gyvūno vystymasis, žaidėjas gauna keletą gyvūnų bei primityvius statinius. Žaidimas tampa panašus į supaprastintą realaus laiko strategiją. Žaidėjas stengiasi aprūpinti viskuo savo gentį, kad ji didėtų. Pagrindinis resursas, kurį renką genties nariai medžiodami, žvejodami ar prisijaukindami gyvūnus, yra mėsa. Pradžioje sukuriamas genties individas, kuris atitinkamai aprengiamas pagal genties pasirinktą strategiją. Genties nariai gali nukariauti kitas gentis pasinaudodami ginklais, sunaikindami kitos genties pagrindinį pastatą arba sužavėti kitą gentį (pvz., pagrodami) ir sukurti aljansą. Abiem būdais gaunama kitos genties įrankių arba ginklų technologija. Genties vystymosi eigoje narių skaičius didėja nuo 6 iki 12. Reikia nugalėti 5 kitas gentis, tada pasiekiama civilizacijos arba miesto fazė.

Civilizacijos fazė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Will Wright šią žaidimo dalį apibūdino kaip supaprastintą „SimCity“ versiją. Žaidėjas turi rūpintis miestu, statyti pastatus, kuriuos gali tiek pats kurti, tiek panaudoti kurtus kitų žaidėjų. Šioje stadijoje galima žvelgti į planetą iš kosmoso. Kuriamos transporto priemonės − žemės (tankai ir pan.), vandens (įvairūs laivai) ir oro aparatai. Transporto priemonių pagalba užimamos spice geizerių vietos ir užkariaujami kiti miestai. Kiekvienas miestas gali būti karinis, ekonominis ar religinis. Priklausomai nuo miesto specializacijos skiriasi jo būdai užkariauti kitą miestą. Šios stadijos tikslas − užkariauti planetą, kitų tos pačios rūšies konkuruojančių frakcijų miestus. Perėmus visos planetos kontrolę, pereinama į kitą fazę − kosmoso.

Kosmoso fazė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kosmoso fazėje žaidėjas gauna kosminį laivą, kuri taip pat, jei nori, gali pats susikurti. Žaidėjas gali keliauti į kitas planetas, jas teraformuoti, kolonizuoti ar užkariauti. Kuo daugiau naudojama erdvėlaivių, tuo daugiau galimybių įgyjama. Gaunami progreso ženkleliai ir gaunamos naujos technologijos. Keliaujant erdvėlaiviu sutinkamos kitos civilizacijos, jų kolonijos, kurios išsibarsčiusios daugiau nei prie 1 mln. (2 mln. minėta per pristatymą) žvaigždžių. Su kitomis civilizacijomis žaidėjas gali kariauti, taikiai sugyventi, kurti aljansus. Keliaudamas po kitas planetas žaidėjas gali rinkti kitų gyvūnų pavyzdžius, surasti artefaktus, kurie panaudojami erdvėlaivio tobulinimui.

Šioje fazėje žaidėjas dar gali:

  • Ieškoti kitų civilizacijų, su jomis prekiauti, kariauti, sudaryti aljansus.
  • Gali grobti kitus gyvūnus.
  • Erdvėlaiviu gali kilnoti, nuleisti paimtus gyvūnus, augalus, artefaktus kur panorėjęs.
  • Gali keisti rūšis.
  • Gali nukreipti kometą ar meteorą, kad planetoje atsirastų vandens ar kitais būdais keisti planetos atmosferą.
  • Gali padėti monolitą (panašų į minėtą filme „2001: Kosminė odisėja“), taip sukeldamas protingos gyvybės greitesnį vystymąsi, o vėliau pažiūrėti rezultatą.
  • Gali panaudojęs erdvėlaivio ginklą visiškai sunaikinti planetą.
  • Gali rasti planetose paliktus artefaktus.

Kosmoso fazė kartais įvardijama kaip smėlio dėžės režimas, kurio metu žaidėjas gali beveik viską. Žaidime nėra užbrėžtos pabaigos (tačiau vienas iš tikslų yra pasiekti galaktikos centrą), todėl žaidėjas gali kiek nori tyrinėti beveik begalinę (~2 mln. žvaigždžių) galaktiką.

Vieno žaidėjo daugelio visata[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Žaidimo kūrėjas „Spore“ žanrą įvardijo kaip vieno žaidėjo daugelio žaidimu (angl. massively single-player)[2]. Žaidime nebus galima žaisti kartu su daug žaidėjų internetu, tačiau viskas, ką žaidėjai sukurs (gyvūnai, augmenija, pastatai, mechanizmai), bus siunčiama į centrinę duomenų bazę, iš kurios žaidėjams bus atsiunčiami objektai jų konkrečiam žaidimui.

„Spore“ žaidėjas gali sužinoti, kokia jo sukurtų objektų panaudojimo statistika, pvz., kaip jų sukurta civilizacija buvo panaudota kitų žaidėjų žaidimuose, kaip ji ten vystėsi, buvo nukariauta, sėkmingai gyvavo ir pan. Gyvūnų rūšių charakteris priklausys nuo to, kaip rūšies kūrėjas su jais žaidė, tokiu būdu užprogramuodamas jų elgseną, ir jie atitinkamai elgsis kitų žaidėjų kompiuteriuose[3].

Papildymai[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  • The Spore Creepy & Cute parts pack − tai papildymas, kuris prideda apie 100 skirtingų komponentų būtybės kūrimui. Į šį papildimą įeina 60 būtybės dalių, du nauji fonai, 36 atskiros skirtingos būtybių piešimo spalvos, 12 būtybės piešimo temų, ir 24 būtybės animacijos.
  • Spore Galactic Adventures − kitas papildymas, kuris iš dalies paįvairina žaidimą. Dabar kosmoso fazėje sukuriamas tavo herojus, kuris gali išlipti iš erdvėlaivio, vykdyti įvairiausias misijas. Taip pat žaidėjui suteikiama galimybė sukurti savo misijas (lygius), kuriomis galima dalintis internetu.

Spore Creature Creator[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Prieš žaidimo oficialų išleidimą 2008 m. rugsėjo 5 d. buvo išleistas būtybių redaktorius, su kuriuo galima sukurti įvairius gyvūnus, būtybes. Jas vėliau galima panaudoti žaidime. Kiekvienas sukūręs savo gyvūną, jį gali įkelti į oficialią žaidimo svetainę, kad jis būtų prieinamas (ir galėtų būti panaudojamas) kitų žaidėjų. Dar iki oficialaus žaidimo buvo sukurta ir į Sporepedia (internetu pasiekiama būtybių enciklopediją) įkelta daugiau nei 3 milijonai įvairiausių būtybių. Sukurtos būtybės yra labai įvairios − nuo įprastų žemiškų iki fantastiškiausių. „Maxis“ atstovai renka išskirtines (featured) būtybes.

Žaidimas turi savo integruotą redaktorių ir suteikia galimybę kūriniais dalintis su kitais įkeliant į oficialią „Spore“ interneto svetainę.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

  1. http://www.sporewiki.com/Willosaur
  2. „Robin Williams Plays Spore“. Suarchyvuotas originalas 2006-07-30. Nuoroda tikrinta 2006-09-15.
  3. Will Wright and Brian Eno Long Now Foundation Speech Archyvuota kopija 2007-07-15 iš Wayback Machine projekto.