Skrudžas Makdakas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Skrudžas Makdakas
Pirmas pasirodymas„Christmas On Bear Mountain" 1947 m.
KūrėjasKarlas Barksas
Informacija
Pravardė(s)Dėdulė Skrudžas
GiminėsAntulis Donaldas (sūnėnas), Bilis, Dilis ir Vilis (prosūnėnai), Liudvikas fon Drakas (svainis)

Skrudžas Makdakas (angl. Scrooge McDuck) – komiksų ir animacinių filmų herojus, vienas populiariausių kompanijos „The Walt Disney Company“ sukurtų veikėjų. Pirmą kartą pasirodė komikse „Christmas On Bear Mountain“ 1947 metais.

Gimė 1867 metais Glazge, Škotijoje. Turtingiausias antinas pasaulyje. Valdo didžiąją Ančiogalos dalį, nes 99 % parduotuvių priklauso jam. Pirmuosius savo 10 centų užsidirbo būdamas dešimties, 1877 metais. Po trejų metų paliko namus ir išvyko į Ameriką. Po daugybės klajonių apsistojo Klondaiko apylinkėse. Ten jis rado aukso grynuolį sulyg žąsies kiaušiniu. Kitąmet Skrudžas Makdakas uždirbo savo pirmąjį milijoną.

1902 metais apsigyveno Ančiogaloje. Ten sutikęs daugybę blogiukų, nugriovė senojo forto liekanas ir pastatė savo pinigų dėžę. 1947 metais, per Kalėdas, jis pagaliau sutiko savo sūnėną Antulį Donaldą ir savo prosūnėnus Bilį, Dilį ir Vilį. Per kitus dvidešimt metų jis kartu su jais patyrė daugybę nuotykių.

Pagal Doną Rozą, Skrudžas Makdakas mirė 1967 metais, būdamas lygiai šimto metų.

Pirmasis pasirodymas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Skrudžas Makdakas – Antulio Donaldo dėdė iš jo motinos pusės. Pirmą kartą pasirodė 1947 m. gruodį, komikse „Christmas on Bear Mountain“ (liet. Kalėdos Lokių kalne), kurį parašė ir nupiešė dailininkas Karlas Barksas.

Pirmajame savo komikse Skrudžas buvo vaizduojamas kaip barzdotas ir turtingas senas antinas, kuris gyvena milžiniškame dvare.