Antulis Donaldas

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
   Šiam straipsniui ar jo daliai trūksta išnašų į patikimus šaltinius.
Jūs galite padėti Vikipedijai pridėdami tinkamas išnašas su šaltiniais.
Antulis Donaldas
Pirmas pasirodymas„The wise little hen" 1934 m.
KūrėjasVoltas Disnėjus
GiminėsBilis, Dilis ir Vilis (sūnėnai)
Skrudžas Makdakas (dėde)

Antulis Donaldas (angl. Donald Duck) – komiksų ir animacinių filmų herojus, vienas populiariausių Volto Disnėjaus sukurtų veikėjų. Pirmą kartą pasirodė 1934 m. trumpametražiame animaciniame filme „The wise little hen“.

Donaldas yra sužmogintas baltas antinas su geltonai oranžiniu snapu, kojomis ir pėdomis. Paprastai jis vilki jūreivio kostiumą su kepure ir juoda arba raudona peteliške. Donaldas yra garsiausias dėl savo pusiau suprantamos šnekos ir piktos bei irzlios asmenybės.

Donaldas pasirodo ir komiksuose: piešinių serijose ir komiksų knygose. Donaldą piešė Al Taliaferro, Karlas Barksas ir Don Rosa. Barksui priskiriamas „antinų visatos“ išplėtimas, kurioje gyvena ne tik Donaldas, bet ir kiti veikėjai, pvz., Donaldo dėdė Skrudžas Makdakas. Šiandien Donaldas yra labai populiarus Europoje, ypač mažose ir Skandinavijos šalyse, kur jo savaitinis žurnalas iki šiol yra leidžiamas beveik 50 metų.

Lietuvoje Donaldas pasirodė „Mickey Mouse“ komiksų žurnale 1993 m.

Istorija[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Gimė 1920 m., išgalvotame pasaulyje, kaip vienas iš dvynių. Apie jo jaunystę yra žinoma labai nedaug. Donaldas užaugo su Močiute Antimi jos fermoje, šalia Ančiogalos. Vėliau jis persikėlė gyventi į Ančiogalą. 1940 m. su juo apsigyveno sūnėnai Bilis, Dilis ir Vilis.

Antulis Donaldas dažnai vaizduojamas kaip bedarbis. Kartais dirba pas savo dėdę Skrudžą Makdaką už labai mažą atlyginimą. Retkarčiais dirba margarino fabrike. Vieną kartą, Donaldas iš atskirų detalių pasigamino automobilį, kurio valstybiniai numeriai yra „313“. Jį vairuoja iki šiol.

Savybės[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

„Orphans' Benefit“ (1941), Donaldas labiausiai garsėja dėl savo sprogstančio temperamento.

Asmenybė[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Donaldas turi du dominuojančius asmenybės bruožus, tai jo menkas susivaldymas ir teigiamas požiūris į gyvenimą. Daugybė Donaldo trumpų istorijų prasideda, kai jis yra geros nuotaikos ir keliauja sau kol, staiga, kažkas atsitinka, ir jo diena sugadinta. Jo pyktis kelia jam gyvenime problemų. Daugeliu atveju, Donaldas dėl to pralaimėdavo varžybas. Kartais jis gali susivaldyti, bet tai jam sekasi daryti labai sunkiai, ir įprastai, pabaigoje, jis yra koks yra.

Donaldas komiksuose[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Pagrindinis straipsnis – Antulis Donaldas komiksuose.

Donaldo savaitiniai ir mėnesiniai komiksai yra labiausiai populiarūs Europoje, ypač Italijoje, Švedijoje, Danijoje, Norvegijoje, Suomijoje ir Islandijoje, taip pat Vokietijoje, Nyderlanduose ir Graikijoje. Daugumą šių komiksų yra išleidžiami Volto Disnėjaus filialo Italijoje ir Egmont Danijoje, Norvegijoje, Suomijoje ir Švedijoje (taip pat ir Lietuvoje). Vokietijoje komiksus leidžia „Ehapa“, kuri yra Egmont dalis. Donaldas taip pat pasirodė ir Japonijos komiksuose.

Pradžia[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Lietuviška komiksų knyga skirta Donaldo 70-mečiui

Nors 1931 m. Disney leidinys „Mickey Mouse Annual“ ir paminėjo veikėją vardu Antulis Donaldas, veikėjas pirmą kartą pasirodė 1934 m. piešinių serijoje, laikraštyje, kuri buvo paremta „The Wise Little Hen“ istorija. Einant metams, Donaldas pasirodė kitose „Disney“ serijose ir iki 1936 m. tapo vienu iš populiariausių veikėjų „Silly Symphonies“ piešinių serijoje. Tedas Osbornas (angl. Ted Osborne) buvo pagrindinis šių serijų rašytojas, o Al Taliaferro buvo jo dailininkas. Osbornas ir Taliaferro taip pat pristatė ir kelis naujus veikėjus šalia Donaldo, tarp jų, sūnėnus Bilį, Vilį ir Dilį.

1937-aisiais Italijos leidėjas „Mondadori“ sukūrė pirmąją Antulio Donaldo istoriją skirtą komiksų knygoms. Aštuoniolikos puslapių istoriją parašė Federico Pedorocchi.

Taliaferro kūryba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Kasdieninė piešinių serija Antulis Donaldas (angl. Donald Duck), piešiama Taliaferro ir rašoma Bobo Karpo (angl. Bob Karp) pasirodė JAV 1938 m. vasario 2 d., sekmadienio serijos pasirodė kitais metais. Taliaferro ir Karpas sukūrė dar daugiau veikėjų Donaldo pasaulyje. Donaldas gavo naują šunį Bolivarą ir jo šeima pagausėjo: jis gavo pusbrolį Pilypą ir Močiutę Antį. Donaldo naujos konkuruojančios merginos buvo Dona ir Antytė Rožė. Toliaferro taip pat davė Donaldui jo nuosavą automobilį.

Barkso kūryba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Karlas Barksas, 1994 m.

1942-aisiais „Western Publishing“ pradėjo kurti naujas komiksų knygų istorijas apie Donaldą ir kitus Disney veikėjus. Bobas Karpas dirbo su anksčiausiomis, pvz., „Antulis Donaldas randa piratų auksą“, po jo istorijas piešė Karlas Barksas ir Džekas Hanajus (angl. Jack Hannah). Barksas lobio ieškojimo motyvą kartojo dar ne vieną kartą.

Barksas greitai perėmė pagrindinį komiksų knygų kūrimą ir kaip rašytojas, ir kaip iliustruotojas. Donaldas tapo labiau nuotykių ieškotoju ir mažiau temperamentingas, negu jo kopija animacijoje. Pitas buvo vienintelis pagrindinis veikėjas iš Mickey Mouse piešinių serijos, kuris žymėjo Barkso naują Antulio Donaldo visatą.

Barksas apgyvendino Donaldą Ančiogaloje (angl. Duckburg), kuriame apgyvendino ir pagalbinius veikėjus, tokius kaip kaimynas Džounsas (1944), dėdė Skrudžas Makdas (1947), Žąsinas Pilypas (1948), Broliai Grybšt (1951), Sriegas Bevarštis (1952), Gilė, Bilė ir Tilė (1953), Šykštūnas Titnagas (1956), Magika Keryča (1961) ir Džonas Rokeris (1961). Daug Taliaferro veikėjų taip pat pasirodė Barkso pasaulyje, įskaitant Bilį, Vilį ir Dilį. Barksas Donaldui kūrė ir šeimynines ir nuotykines istorijas, o dėdulė Skrudžas tapo jo mėgstamiausiu veikėju, kartu su Donaldu. Skrudžo populiarumas augo ir iki 1952 m. šis veikėjas turėjo savo komiksų knygą. Tada Barksas savo pastangas dėjo į Skrudžo istorijas, o Donaldo pasirodymai buvo komedija arba jis ateidavo padėti Skrudžui keliauti po pasaulį.

Tolimesnė kūryba[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Daugybė rašytojų pasaulyje tęsė Donaldo istorijų kūrimą. Pavyzdžiui, Disney studijos dailininkai, kurie piešė komiksus Europos rinkai. Du iš jų, Dikas Kinis (angl. Dick Kinney) ir Al Hubbard sukūrė Donaldo pusbrolį Antiną Fetrį.

Amerikiečių dailininkai Vikas Lokmanas (angl. Vic Lockman) ir Tonis Stroblas (angl. Tony Strobl), kurie piešė amerikiečių komiksų knygas, sukūrė Antiną Mobį. Stroblas buvo vienas iš visų laikų produktyviausių „Disney“ dailininkų ir nupiešė daug daugiau istorijų, kurias Barksas parašė ir eskizavo, po savo pasitraukimo.

Italijos leidėjas „Mondadori“ sukūrė daug istorijų, kurios buvo išleistos Europoje. Jie taip pat pristatė naujus veikėjus, kurie yra žinomi Europoje. Pavyzdžiui, Antulio Donaldo kitas ego, superherojus Paperinikas (it. Paperinik), sukurtas 1969 m. Guido Martina ir Giovan Battista Carpi.

Romano Scarpa, kuris buvo labai svarbus ir įtakingas italų Disney dailininkas, sukūrė Bridžitą MakBridž, antytę, kuri beprotiškai įsimylėjo Skrudžą, tačiau į jos jausmus Skrudžras niekada neatsakė. Scarpa taip pat sukūrė Antytę Dikę, Žvilgančios Auksės (angl. Glittering Goldie), Skrudžo mylimosios iš Klondaikų laikų, anūkę ir Kildarė Laukį (angl. Kildare Coot), Močiutės Antulės sūnėną.

Italų dailininkas Corrado Mastantuono sukūrė Bum-Bum Giną (it. Bum Bum Ghigno), cinišką, piktą ir ne per geriausiai atrodantį antiną, kuris dažnai susiburia kartu su Donaldu ir Sriegu.

Amerikiečių dailininkas William van Horn taip pat pristatė naują veikėją Rampą Makfaulą (angl. Rumpus McFowl), kuris yra senas ir gana apkūnus antinas su dideliu tingumu ir apetitu. Iš pradžių jis minimas kaip Skrudžo pusbrolis, tik vėliau Skrudžas atskleidžia, jog Rampas yra jo netikras brolis. O vėliau ir pats Rampas tai sužino.