Sidro namų taisyklės

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Sidro namų taisyklės

2008 m. Alma littera lietuviško leidimo viršelis

Autorius John Irving
Šalis JAV
Žanras anglų
UDK: 820(73)-31
Originalus leidimas
Pavadinimas The Cider House Rules
Šalis JAV
Kalba anglų
Leidykla William Morrow and Company
Išleista 1985 m.
Formatas Kietais viršeliais
Puslapių 560
ISBN: 068803036X
ISBN-13: 9780688030360
OCLC: 1003368413
Pirmasis lietuviškas leidimas
Pavadinimas Sidro namų taisyklės
Leidykla Alma littera
Išleista 2008 m.
Vertėja Daiva Daugirdienė
Formatas Kietais viršeliais
Puslapių 758
ISBN-13: 978-9955-24-926-9
OCLC: 786240332

Sidro namų taisyklės (angl. The Cider House Rules) – JAV rašytojo Džono Irvingo 1985 m. parašytas romanas. Pagal šią knygą yra sukurtas tokiu pačiu pavadinimu filmas, kurį režisavo Pyteris Parnelis.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Pagrindinis kūrinio herojus Homeras Velzas gimė ir užaugoje našlaičių prieglaudoje, Sent Klaude, kur daktaras Vilburis Larčas priima našlaičius ir daro abortus jaunoms (ir nelabai) merginoms. Būdamas jaunas vaikinas, daktaras Vilburis turėjo skaudų įvykį su viena prostitute, po kurio nusprendė atsukti nugarą seksui ir meilei, vietoj to pasirinkęs pagelbėti merginoms, nenorinčioms turėti vaikų. Jis pasiryžta emociškai neprisirišti prie namuose auginamų našlaičių tam, kad šie galėtų greičiau adaptuotis naujose šeimose. Bet po to kai tampa aišku, jog Homeras visą savo vaikystę ir jaunystę praleis prieglaudoje, Vilburis Larčas ima jį globoti kaip savo sūnų.

Nepaisant gerų Vilburgo ketinimų, jo ir Homero santykiai yra sudėtingi. Homeras nepritaria abortų darymui, nes tai apeina įstatymus ir yra, anot jo, nemoralu. Vilburgas manė galįs perduoti abortų darymo žinias, tačiau šis kategoriškai atsisakė darysiantis abortus.

Karta prieglaudoje apsilanko įsimylėjusi pora - Kendė ir Volis. Jie ieško abortus darančio gydytojo ir iškart po operacijos ketina grįžti atgal į namus, į obuolių sodą. Homeras nusprendžia važiuoti kartu su jais ir palikti (bent jau trumpam) Sent Klaudo našlaičių prieglaudą. Volis ir Homeras tampa geriausiais draugais, tačiau Homeras taip pat ima jausti simpatiją Kendei. Vilis išvyksta į antrąjį pasaulinį karą, per kurį jo lėktuvas pašaunamas. Visi mano, kad Volis negyvas, tad Homeras ir Kendė pradeda naują gyvenimą kartu - jie mėgaujasi seksu, o Kendė tampa nėščia. Vėliau šie du nusprendžia kartu grįžti į Sent Klaudą, kur ir gimsta jų kūdikis Angelis.

Galiausiai, Volis aptinkamas Birmoje ir grąžinamas namo, tik paralyžiuotas žemiau juosmens. Jis vis dar gali turėti lytinių santykių, bet yra sterilus po infekcijos Birmoje. Pora pameluoja šeimai apie Angelį, teigdami, jgo Homeras nusprendė jį įsivaikinti. Volis ir Kendė netrukus susituokia, bet Homero ir Kendės nuo visų slepiami santykiai nenutrūksta - jie tęsiasi dar apie penkiolika metų.

Po daugybės metų, paauglys Angelis įsimyli Rouz, obuolių sodo viršininko dukrą. Tačiau Rouz tampa nėščia nuo savo tėvo ir Homeras atlieka jai abortą. Homeras nusprendžia grįžti į našlaičių prieglaudą po daktaro Vilburio Larčo mirties ir užima jo vietą. Nors jis vis dar nemėgsta abortų, labiau gerbia savo pacientus ir jų sprendimus. Be to, jis svajoja apie dieną, kai abortus daryti bus legalu, lengva ir saugu, kad nereikėtų jaustis nejaukiai siūliant atlikti juos.

Autoriaus patirtis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Siužetinė linija apie Volio pašovimą Birmoje antrojo pasaulinio karo metais yra paremta Irvingo asmenine patirtimi - jo biologinis tėvas (kurio niekada taip ir nesutiko) taip pat buvo pašautas Birmoje ir išgyveno.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]