Ketvirtoji ranka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Ketvirtoji ranka

Pirmojo liet. leidimo viršelis

Autorius John Irving
Šalis JAV
Žanras romanas
UDK: 820(73)-31
Originalus leidimas
Pavadinimas The Fourth Hand
Šalis JAV
Kalba anglų
Leidykla Random House
Išleista 2001 m.
Formatas Kietais viršeliais
Puslapių 316
ISBN: 0-375-50627-6
OCLC: 45791398
Pirmasis lietuviškas leidimas
Pavadinimas Ketvirtoji ranka
Leidykla Alma littera
Serija XX amžiaus aukso fondas
Išleista 2003 m.
Vertėjas Dalia Daugirdienė
Formatas kietais viršeliais
Puslapių 311
ISBN: 9955-08-326-3

Ketvirtoji ranka (angl. The Fourth Hand) – JAV rašytojo Džono Irvingo romanas, parašytas 2001 m.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Niujorkas televizijos žurnalistas Patrikas Valingfordas atvyksta į Indiją daryti reportažo, kurio metu liūtas suėda jam kairės rankos plaštaką - tai pamato milijonai televizijos žiūrovų ir Patrikas akimirksniu tampa "liūto vaikiu". Garsus chirurgas Bostone Nikolas Zajakas laukia galimybės atlikti pirmąjį plaštakos persodinimą Jungtinių Amerikos istorijoje. Po įvykio jis suranda Patriką ir gavęs sutikimą atlikti jam persodinimą ima ieškoti tinkamo donoro.

Viskonsine gyvenanti ištekėjusi moteris nori padovanoti vienarankiui jos vyro kairę plaštaką kai šis mirs, tačiau jos vyras ir gyvas, ir sveikut sveikutėlis. Iškart po nelaimingo atsitikimo kai žūva jos vyras, ji paskambina chirurgui ir susitaria dėl rankos pervežimo į Bostoną. Laukiant procedūros, Dorisa apturi intymius santykius su Patriku, paaiškindama tai tuo, jog visada norėjo turėti vaiką. Plaštaka sėkmingai persodinama.

Patrikas įsimyli Dorisą, kuri turi kūdikį Otą Klauzeną jaunesnįjį. Deja, Dorisa neatsako jam tuo pačiu, išskyrus tai, kad leidžia intymiai liesti ją su kairiąja ranka, kuri priklausė jos vyrui. Po vienerių metų ranka "nebenori" Patriko kūno ir tenka pakartotinai lankytis pas chirurgą. Procedūrų metu Dorisa vėl pasimyli su Patriku, o vėlia ir išteka už jo.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]