Našlė vieneriems metams

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Našlė vieneriems metams
Autorius John Irving
Šalis JAV
Žanras romanas
UDK: 821.111(73)-31
Originalus leidimas
Pavadinimas A Widow for One Year
Šalis JAV
Kalba anglų
Leidykla Random House
Išleista 1998 m.
Formatas Kietais viršeliais
Puslapių 537
ISBN: 0375501371
ISBN-13: 9780375501371
OCLC: 37955786
Pirmasis lietuviškas leidimas
Pavadinimas Našlė vieneriems metams
Leidykla Alma littera
Serija Dvidešimto amžiaus aukso fondas
Išleista 2002 m.
Vertėja Daiva Daugirdienė
Formatas Kietais viršeliais
Puslapių 636
ISBN: 9955-08-097-3
OCLC: 128240340

Našlė vieneriems metams (angl. A Widow for One Year) – JAV rašytojo Džono Irvingo romanas, išleistas 1998 m. ir tapęs pasauliniu bestseleriu.[reikalingas šaltinis] Pagal jį yra sukurtas filmas "Durys grindyse" (2004 m.), kurį režisavo Todas Viljamsas ir vaidina Kim Besindžer su Džono Bridžesu.

Pirma dalis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Kūrinys prasideda 1958 m., kai pagrindinei personažei Rūtai Kaul yra vos keturi metukai. Nors ji yra mylimas vaikas, jos tėvai nėra laimingi santuokoje. Jos du vyresni broliai mirė prieš ketverius metus nelaimingoje autoavarijoje. Rūtos tėvas Tedas rašo knygas vaikams ir vasarai jam prireikia pagalbininko. Jis pasamdo Edį Ohajerį, lankantį Filipo Ekseterio akademiją, tą pačią mokyklą, kaip ir lankė Rūtos du vyresnieji broliai.

Edis netyčia įtraukiamas į pagrindinį kūrinio siužetą. Tedas norėjo pastūmėti savo nelaimingą žmoną Merion link neištikimybės, kad pats galėtų laimėti bylą teisme prieš ją. Tedas pasirenka Edį, jog šis suviliotų Merion, nes yra velniškai panašus į Merion du sūnus, kuriuos ji taip mylėjo. Edžio ir Merion romanas pasibaigia pastarosios pradingimu vasaros pabaigoje.

Antra dalis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Antra dalis vyksta 1990-iais metais, kai Rūtai jau trisdešimt šešeri. Ji Europoje, kovoja su savo gyvenimo meilės nesėkmėmis, pati būdama sėkminga rašytoja. Rūta atlieka tyrimą apie prostitutes Amsterdame, raudonųjų žibintų gatvėje, ir netikėtai tampa vienos prostitutės nužudymo liudininke. Ji aprašo žmogžudystę, dėl to vėliau suimamas įtariamasis.

Trečia dalis[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

Rūta dabar 41-erių metų, turi sūnų ir yra ant įsimylėjimo slenksčio. Ši dalis aprašo Rūtos našlystę (knygos pavadinimas "Našlė vieneriems metams" ir kilo iš Rūtos našlystės). Detektyvas, sučiupęs žudiką prieš ketverius metus, dabar gali suprasti, kad davė parodymus (iki šiol nebuvo žinoma, kad Rūta davė kaltinimus). Mat detektyvas yra Rūtos Koul knygų fanas, o ši savo kūriniuose aprašė aukos kambarį lygiai tokiu pačiu kaip ir realybėje.

Rūta sužino, kad žudikas buvo sulaikytas, tad nebėra ko slapstytis. Susitikusi su detektyvu ir po kartu praleisto romantiško savaitgalio Paryžiuje (kita stotelė, kurioje Rūta pristatė savo knygą), pora įsimyli, ir detektyvas sutinka persikelti į Vermontą kur pora susituokia.

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]