Vidutinio svorio santuoka

Straipsnis iš Vikipedijos, laisvosios enciklopedijos.
Vidutinio svorio santuoka

2010 m. lietuviško Alma littera leidimo viršelis

Autorius John Irving
Šalis JAV
Žanras Romanas
UDK: 820(73)-31
Originalus leidimas
Pavadinimas The 158-Pound Marriage
Šalis JAV
Kalba anglų
Leidykla Random House
Išleista 1974 m.
Formatas Kietais viršeliais
Puslapių 245
ISBN: 914828
ISBN-13: 9780394484143
OCLC: 914828
Pirmasis lietuviškas leidimas
Pavadinimas Vidutinio svorio santuoka
Leidykla Alma littera
Išleista 2010 m.
Vertėjas Virgilijus Čepliejus
Formatas Kietais viršeliais
Puslapių 245
ISBN-13: 978-9955-38-679-7

Vidutinio svorio santuoka - Džono Irvingo romanas, nagrinėjantis seksualinės revoliucijos tendencijas, ypač svingą ir partnerių apsikeitimą. Siužetas sukasi apie vieną porą iš Naujosios Anglijos, kurių romanas atneša katastrofiškų padarinių.

Siužetas[redaguoti | redaguoti vikitekstą]

DĖMESIO: toliau atskleidžiamos kūrinio detalės

Knygos pasakotojas ir pagrindinis personažas (kuris nė karto nemini savo vardo) yra vieno universiteto dėstytojas, nuobodžių istorinių romanų rašytojas. Rinkdamas medžiagą naujai knygai, Vienoje jis sutinka našlaitę Učę, išvengusią vokiečių ir rusų okupacijos per antrąjį pasaulinį karą. Jiedu susituokia, susilaukia dviejų vaikų ir gyvena ramų gyvenima, kol per vieną fakulteto vakarėlį susipažįsta su Severinu Vinteriu. Jis yra iš Vienos kilęs vokiečių dėstytojas ir universiteto imtynių komandos treneris. Jo žmona Edita kilusi iš turtingos šeimos.

Pasakotojas užmezga su Edita mokytojo-globėjo santykius ir netrukus abi šeimos ima viena pas kitą vakarieniauti bei pramogauti su vaikais. Pagrindinį romano personažą vis labiau traukia Edita, o Učė įsimyli Severiną. Netrukus po bendrų vakarienių poros ima keistis partneriais nakčiai. Iš pradžių viskas vyksta sklandžiai, tačiau gana greitai pradeda aiškėti, kad Vinteriai, pasinerdami į šį nuotykį, turi ir slaptų ketinimų...

Kūrinio eigoje paaiškėja, jog Severinas turėjo lytinių santykių su viena universiteto mokyoja. Tai išsiaiškinusi Edita įtūžta ir pasineria į depresiją. Norėdama atgauti emocinę pusiausvyrą Edita užmezga artimus santykius su knygos pasakotoju, tuo tarpu Severinas ir su pasakotojo žmona, Uče. Nuo to laiko ketvirtukas suyra ir patys pasiklysta santykiuose. Nepaisant to, Severinas su Edita sugeba atleisti vienas kitam ir susitaiko. Deja, apie knygos pasakotoją ir Učę tą patį pasakyti negalime. Pasakotojas jaučia nuoširdų susižavėjimą Edita, ir kol ji atsakė jam tuo pačiu viskas buvo gerai, tačiau po susitaikymo bei vedybų su Severinu, pagrindinis personažas labai nuliūsta. Tuo tarpu Učė beviltiškai įsimyli Severiną, tačiau žinia apie Severino ir Editos vedybas ją stipriai pribloškė. Učė pasiima savo globon judviejų vaikus ir grįžta į gimtąją Austriją permąstyti savo gyvenimo. Taip pat ji pasiima vyro pasą, kad šis negalėtų sekti paskui ją - ji nori būti viena. Romanas pasibaigia su nedidele viltimi Učei ir knygos pasakotojui vėl būti kartu, kai Učė atsiunčia pagrindiniui veikėjui jo pasą, taip tarytum pasakydama, jog yra pasiruošusi pabandyti užlopyti senas žaizdas ir viską pradėti iš naujo.

Knygos pavadinimas (originalus pavadinimas yra "158 svarų santuoka") susijęs su Severino Vinterio mėgstamiausia imtynių klase, t. y. iki 158 svarų, taip pat ir metaforiškai nurodo santuokos "lygį".

Nuorodos[redaguoti | redaguoti vikitekstą]